Credite de milioane de euro pe ochi frumoşi – Deutsche Welle

În Grecia, un nou scandal de corupţie readuce în discuţie complicităţile dintre mediul economic şi politic. O banca a acordat credite la mica înţelegere, după care a falimentat. A fost salvată cu 5 miliarde de euro.
Economica.net - vin, 31 ian. 2014, 21:27
Credite de milioane de euro pe ochi frumoşi - Deutsche Welle

Amploarea scandalului este greu de analizat. Certe sunt doar concluziile Procuraturii din Atena, conform căreia, până în 2010, fostul director al instituţiei de creditare Hellenic Postbank, Angelos Filippidis, ar fi aprobat acordarea de credite mai multor companii cu bonitate îndoielnică.

Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 400 de milioane de euro. De asemenea, Filippidis este suspectat că ar fi primit mită pentru a da undă verde respectivelor credite şi că a depus banii în conturi bancare din străinătate, scrie Deutsche Welle

În scandalul de la Postbank sunt implicate 39 de persoane. Doi foşti directori-adjuncţi ai instituţiei au fost deja arestaţi la Atena. Filippidis a fost la rândul său reţinut la Istanbul, ceea ce a alimentat suspiciunile conform cărora, acesta ar fi depus sume mari de bani în bănci din Turcia. În plus, procurorii eleni cred că fostul director ar avea conturi în Muntenegru şi Elveţia.

„Alocarea de credite pentru companii, care a început în 2008, sub conducerea lui Filippidis, se afla în contradicţie cu practica Postbank, care până atunci avea statutul unei mici bănci de economii”, a declarat analistul financiar Panagiotis Bousbourellis.

Modificarea modului de funcţionare a băncii nu este în sine ilegală. Banca Centrală din Grecia atrăgea însă atenţia, nu demult, că afacerile Postbank sunt extrem de riscante. „Aceste avertismente au fost ignorate”, spune Bousbourellis.

Acuzaţii la adresa companiilor

Ignorarea acestor avertismente a dus instituţia financiară în pragul falimentului imediat după privatizare, fiind nevoie de alocarea a 5 miliarde de euro din fondul bancar special al Greciei pentru salvarea ei.

Faptul că şefa acestui fond, Anastassia Sakellariou, a ocupat până acum doi ani o funcţie de conducere la Postbank nu uşurează defel munca anchetatorilor. Ministrul elen de finanţe, Jannis Stournaras îi ia însă apărarea bancherei, subliniind încrederea lui absolută atât în justiţia din Grecia, cât şi în doamna Sakellariou.

O altă anchetă răsunătoare îl vizează pe Dimitris Kontominas, un important patron de presă şi preşedinte al unei companii de asigurări, considerat a fi unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din Grecia.

Kontominas a devenit cunoscut cu precădere după ce, în 2008, a vândut grupului RTL din Germania posturile sale de televiziune aparţinând Alpha Media Group pentru suma de 125,7 milioane de euro. În 2012, Kontominas şi-a recumpărat acţiunile de la RTL.

Una din acuzaţiile principale care i se aduc omului de afaceri grec vizează înstrăinarea creditului obţinut, spune analistul Bousbourellis. „Kontominas este acuzat că a folosit creditul oferit de Postbank în scopuri personale, respectiv pentru a cumpăra o casă fiicei sale”, este de părere economistul atenian.

Axa politică-economie

În vreme ce Kontominas respinge vehement acuzaţiile, angajaţii săi au declarat că toate creditele contractate de acesta au fost plătite conform documentelor încheiate.

Deşi nu există o dovadă irefutabilă care să probeze deturnarea creditelor de către Kontominas, procurorii presupun că mai toţi clienţii importanţi ai Postbank au ascuns banii primiţi în conturi secrete sau i-au direcţionat către firme de off-shore prin complicitate cu mediul politic.

Dimitris Tsiodras, jurnalist şi fost purtător de cuvânt al guvernului de la Atena, afirmă că încrengăturile dintre mediul economic şi clasa politică nu sunt un element de noutate în Grecia. „Să nu uităm că Postbank era o bancă de stat, a cărei conducere a fost decisă întotdeauna de partidul care s-a aflat la guvernare”, spune fostul purtător de cuvânt al guvernului.

De altfel, însuşi Filippidis a fost numit în funcţie de fostul premier conservator al ţării, Kostas Karamanlis, fiind înlocuit în 2009, odată cu schimbarea guvernului. Şefia băncii a fost preluată de Kleon Papadopoulos, un prieten apropiat al noului premier, Giorgios Papandreou, spune economistul Panagiotis Bousbourellis.

Opoziţia de stânga de la Atena, care se bucură de o mai mare popularitate decât conservatorii aflaţi la putere, utilizează scandalul Postbank în scop electoral. În context, şeful opoziţiei, Alexis Tsipras vorbeşte despre existenţa unui „triunghi al corupţiei”, cu referire la bănci, partide politice şi marile companii din Grecia, care se susţin reciproc.

Te-ar mai putea interesa și
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Tranzacțiile cu unități individuale au fost mai multe anul acesta decât în 2023. Creșterea este de 8% pentru primele 11 luni din acest an, potrivit calculelor Economica.net pe baza datelor de......
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica ...
Piața ambalajelor flexibile din România s-a dublat în ultimii zece ani și a ajuns la circa 250 milioane de euro, urmând ...
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după ...
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...