De altfel, Patria Bank este prima instituţie bancară din Romania care a beneficiat, din 2015, de o garanţie de finanţare din partea Uniunii Europene (UE) în cadrul Programului pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare socială (EASI), garanţie acordată pentru Creditul EaSI, credit fără garanţii reale pentru afaceri mici şi foarte mici.
Conform sursei citate, evoluţia finanţărilor prin creditul EaSI a înregistrat o creştere de peste 10% de la an la an, iar în 2018 au fost acordate împrumuturi prin acest instrument de finanţare în valoare de peste 80 milioane de lei, dintr-un total de peste 147 de milioane de lei acordate de la începutul programului.
„Marea majoritate a clienţilor Patria Bank care au contractat creditul EaSI în 2018 sunt firme organizate sub formă de Societăţi cu Răspundere Limitată (66%), nu lipsesc însă Întreprinderile Individuale (16%) şi Persoanele Fizice Autorizate (8%). Aproximativ 61% dintre clienţi au contractat credite cuprinse între 15.000 – 25.000 de euro, în timp ce aproximativ 39% au solicitat credite până în 15.000 euro”, se menţionează în comunicatul Patria Bank.
În acelaşi timp, 30% din conducerea firmelor finanţate este asigurată de persoane de sex feminin, numărul angajaţilor fiind în general sub cinci în cea mai mare parte dintre cazuri.
În cadrul Programului EaSI, Comisia Europeană sprijină micro-finanţarea şi finanţarea antreprenoriatului social cu un pachet financiar total de 193 de milioane de euro, pentru perioada 2014-2020. În plus, pentru prima dată, Comisia sprijină întreprinderile sociale, prin investiţii de până la 500.000 de euro.
Patria Bank este o bancă românească, listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu prezenţă la nivel naţional, peste 180.000 de clienţi şi 3,5 miliarde lei în active.
Grupul Patria Bank este deţinut de Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).