Creditele de nevoi personale sunt accesate de persoane cu venituri sub 1.500 de lei lunar

Creditele de nevoi personale sunt accesate în special de persoanele cu venituri sub 1.500 de lei pe luna, în timp ce creditele ipotecare (care includ şi creditele imobiliare) sunt accesate în cea mai mare măsură de românii cu venituri medii şi peste medie, respectiv între 2.500 şi 5.000 de lei lunar, arată un studiu Kiwi Finance.
Economica.net - vin, 19 iun. 2015, 07:54
Creditele de nevoi personale sunt accesate de persoane cu venituri sub 1.500 de lei lunar

Analiză structurii portofoliului de credite intermediate în primele patru luni ale acestui an arată că, din punct de vedere al nivelului de venit, cele două tipuri de credite sunt accesate de către categorii diferite de solicitanţi, iar creditele ipotecare sunt accesate şi de persoanele cu venituri de peste 10.000 de lei.

Astfel, cea mai mare parte dintre clienţii care au contractat un credit de nevoi personale (42%), adică aproape jumătate din totalul clienţilor Kiwi Finance, au venituri mai mici de 1500 de lei lunar. Urmează cei cu venituri situate între 1.500 şi 2.000 de lei lunar (15%) şi cei cu venituri între 2.000 şi 2.500 de lei lunar (11%).

Distribuţia pe aceste segmente de solicitanţi reflectă, de fapt, structura veniturilor populaţiei la nivel naţional, respectiv majoritatea românilor câştigă lunar mai puţin de 1500 de lei, arată studiul.

Ponderile însumate ale creditelor de nevoi personale accesate de persoane din această plajă de venituri – mai mici de 1.500 de lei şi până la 2.500 de lei/luna – ajunge la 68% în total, adică peste două treimi. Cifra arată, pe de o parte, faptul că nevoile celor cu venituri mici le depăşesc posibilităţile financiare şi opţiunea unui credit este cea mai viabilă pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi.

Paradoxal, dar, în egală măsură cu persoanele aflate intervalul de venituri 2.000 – 2.500 lei lunar, sunt cele aflate în cel mai bun segment, respectiv românii cu venituri de peste 5.000 de lei lunar (mai mult de 1.000 de euro), a căror pondere în total este tot de 11%.

Potrivit studiului, există şi români din categoria cu venituri de peste 10.000 de lei lunar care se împrumută pentru diverse nevoi personale, ponderea lor în creditele intermediate de Kiwi fiind de 3% în total.

‘Românii cu venituri medii şi peste medie se împrumută la bancă pentru achiziţia de terenuri sau completare avans achiziţii case, renovări sau decorări locuinţe, pentru studiile copiilor, evenimente în familie, cum sunt naşterile şi nunţile, toate sunt obiective care pot fi foarte bine rezolvate prin credite ale căror costuri sunt acum extrem de bune’, arată Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Segmentele de venituri ale celor care accesează un credit sunt cu ponderi uşor mai mici în total pe intervalul 3.000 – 4.000 de lei lunar (8%), de 7% la 2.500 – 3.000 lei şi de 5% la 4.000 – 5.000 lei.

Situaţia se schimbă radical în cazul creditelor ipotecare, inclusiv cele imobiliare, în care ponderile însumate ale categoriilor de persoane cu venituri între 2.500 şi peste 5.000 de lei pe luna, ajung la 36% în total. Mai mult de o treime din totalul acestor credite sunt accesate de persoane cu venituri medii şi peste medie.

Pe fiecare dintre cele trei segmente însumate, cifrele relevă faptul că cele mai multe credite ipotecare au fost intermediate de Kiwi Finance pentru persoanele cu venituri situate între 3.000 şi 4.000 de lei lunar (14% din total), dar şi pentru persoanele cu venituri situate între 2.500 – 3.000 de lei lunar (11%), la fel cu cele din segmentul 4.000 şi 5.000 de lei lunar (11%).

Mai puţin de 13% din totalul creditelor ipotecare intermediate de Kiwi Finance în intervalul analizat a fost accesat de persoane cu venituri de peste 10.000 de lei lunar (circa 2.300 euro).

Cele mai multe dintre aceste credite au avut că destinaţie achiziţii imobiliare, o parte dintre împrumuturi fiind în scop locativ, o altă parte în scop investiţional, după cum au declarat clienţii Kiwi.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...