Acest comportament „din partea băncilor ar putea fi rezultatul retragerii susţinerii din partea băncilor – mamă, care trimiteau în România resurse în euro pentru credite, atrase la dobânzi foarte avantajoase în afara României. Acum nu mai trimit“, constată Vlad Nicstor, analistul societăţii de administrare a investiţiilor personale BT Asset Management (BT AM).
Băncile vor fi „nevoite să se bazeze într-o bună măsură pe atragerea de resurse locale pentru a satisface nevoia clienţilor de credite“, consideră analistul BT AM.
Totuşi, dobanzile interbancare se află la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, fenomen ce reduce dobânzile pentru mulţi clienti care au credite cu dobânda variabilă.
Rezultatele sondajului ignoră deciziile BNR menite să reducă dobânzile la creditele în lei, care este una din ţintele BNR şi unul din motivele pentru care a redus dobânda de politică monetară, pe care BNR o cere băncilor pentru refinanţarea acestora.
„Reducerea dobânzilor ar trebui să atragă de la sine o creştere a cererii pentru credite în prima jumatate a anului 2012“, spune analistul BT AM.