Creditele neperformante ale Eurobank au crescut în al doilea trimestru

Economica.net
28 09. 2015
eurobank__efg_eurobank_49864700_54408600

Ministerul de Finanţe din Grecia a decis anterior să extindă cu o lună, până la finele lunii octombrie, termenul limită până la care băncile elene trebuie să dea publicităţii rezultatele financiare pentru trimestrul al doilea, având în vedere viitoarea lor recapitalizare, scrie Agerpres.

Eurobank, controlată în proporţie de 35% de fondul de sprijinire al băncilor, Hellenic Financial Stability Fund (HFSF), nu a oferit informaţii referitoare la profitul net dar a precizat că ponderea creditelor neperformante în portofoliul său a crescut până la 34,3% la finele lunii iunie, de la 34% la sfârşitul lunii martie. De asemenea, Eurobank a informat că depozitele bancare au scăzut cu 3,9 miliarde de euro, până la 31 de miliarde de euro la finele lunii iunie, afectate de incertitudinea politică din timpul discuţiilor dintre autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali. În schimb, finanţarea venită de la Banca Centrală Europeană şi Banca centrală a Greciei a scăzut până la 31,8 miliarde de euro în septembrie de la 32,7 miliarde de euro în luna iunie, şi 22,2 miliarde de euro din suma totală a reprezentat finanţarea de urgenţă acordată de BCE băncilor greceşti.

În prezent, necesităţile de capital ale primelor patru bănci greceşti, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank şi Alpha Bank, sunt evaluate de Banca Centrală Europeană, procedura fiind aşteptată să se încheie până la finele lunii octombrie.

Pe piaţa din România, în luna noiembrie 2003, Eurobank (Eurobank Ergasias) a devenit acţionarul majoritar al Bancpost. De atunci, grupul şi-a extins în mod constant prezenţa în România, ajungând la peste 3.000 de angajaţi şi o reţea teritorială de 240 de sucursale, zece centre regionale şi zece centre de afaceri.