Creditele neperformante din băncile europene au ajuns la 1.200 miliarde de euro – PwC

Creditele neperformante (NPL) din bilanţurile băncilor europene au crescut cu 100 de miliarde de euro în ultimul an, până la aproximativ 1.200 miliarde de euro (1.700 miliarde de dolari), potrivit firmei de consultanţă PwC, transmite CNBC.
Economica.net - mar, 29 oct. 2013, 09:42
Creditele neperformante din băncile europene au ajuns la 1.200 miliarde de euro - PwC

Creşterea creditelor neperformante, definite de Banca Central Europeană (BCE) drept credite la care s-au înregistrat întârzieri de peste 90 de zile, a fost influenţată în special de ţările din sudul Europei, precum Italia, Spania şi Grecia, plus Irlanda.

La finele lui 2012, băncile europene aveau credite neperformante în valoare de 1.190 miliarde de euro, faţă de 1.090 miliarde de euro la finele lui 2011.

Preşedintele portofoliului european de la PwC, Richard Thompson, a prognozat că volumul creditelor neperformante va continua să crească în următorii doi ani. ‘Într-un climat economic incert este dificil să prognozăm o reducere semnificativă în Europa şi de fapt credem că împrumuturile neperformante raportate vor continua să crească în multe ţări în următorii ani’, a declarat Thompson în raportul bianual al PwC cu privire la creditele neperformante din Europa.

Richard Thompson a adăugat că PwC a identificat peste 150 de investitori diferiţi care sunt foarte interesaţi de piaţa creditelor neperformante din Europa, inclusiv mari fonduri americane, fonduri suverane de investiţii şi investitori din extremul orient. ‘În condiţiile în care băncile se poziţionează pentru a îndeplini criteriile de capital Basel III şi să reacţioneze la testele de stres ale BCE, ne aşteptăm ca mai multe active să ajungă pe piaţă în 2014 şi după aceea’, a spus Thompson.

La rândul său, o altă mare firmă de consultanţă EY (Ernst & Young) susţine că împrumuturile cu probleme din Europa reprezintă o oportunitate interesantă pentru investitori. ‘Băncile europene au început să-şi reducă expunerea la creditele neperformante prin vânzări de portofoliu. În consecinţă, investitorii globali îşi îndreaptă atenţia spre Europa’, au declarat partenerii EY, Howard Roth şi Christopher Seyarth, potrivit cărora investitorii consideră că pieţele din Marea Britanie, Irlanda, Germania şi Spania sunt cele mai promiţătoare.

BCE intenţionează să evalueze cele mai mari 128 de bănci din zona euro, înainte de a prelua anul viitor sarcina de supraveghere a băncilor, în încercarea de a creşte transparenţa, a identifica măsurile corective care se impun şi a creşte încredere în sectorul financiar.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...