Creditele neperformante din Spania au atins un nou record în noiembrie
Procentul creditelor neperformante (NPL) aflate în portofoliul băncilor spaniole a urcat în noiembrie 2013 la 13,7%, de la 13% în octombrie. Datele comunicate de Banca Centrală a Spaniei arată că, în noiembrie, nivelul creditelor neperformante s-a situat la 192,5 miliarde de euro (262 miliarde de dolari), faţă de 190,9 miliarde de euro luna precedentă.
Banca Centrală a Spaniei a raportat că în noiembrie creditarea totală a urcat la 1,471 miliarde de euro, de la 1,469 miliarde de euro luna precedentă, fiind prima creştere lunară din martie 2013
În 2012, a fost înfiinţată Sareb, banca de rebuturi, unde instituţiile de creditare spaniole îşi pot transfera activele imobiliare toxice. Sareb dispune de un capital de maximum 90 de miliarde de euro. Creditele imobiliare vor fi preluate cu un discount de 45,6%, în timp ce terenurile vor fi preluate cu un discount de 79,5%, iar locuinţele terminate cu un discount de 54,2% din valoarea lor contabilă.
Băncile spaniole s-au confruntat cu un nou val de credite neperformante pe măsură ce Guvernul de la Madrid a implementat o serie de măsuri dure de austeritate care vor agrava problemele cu care deja se confruntă gospodăriile care trebuie să ramburseze credite.
În plus, rata şomajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma să continue să crească, ceea ce va pune şi mai multă presiune pe consumatori şi gospodării.
Economia spaniolă a înregistrat o creştere de 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce înseamnă că a patra economie din zona euro a pus capăt unei recesiuni care a durat doi ani, arată cifrele oficiale publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INE). Ieşirea timidă din recesiune în perioada iulie – septembrie 2013 s-a datorat exporturilor, dar cererea internă rămâne una slabă, a explicat INE.
Spania a fost lovită dur în 2008 de spargerea bulei imobiliare şi începutul crizei financiare internaţionale, iar la debutul lui 2011 a intrat în a doua recesiune din ultimii cinci ani.