Creditul scade de la lună la lună. Cresc însă depozitele din bănci

Românii se concentrează pe plata datoriilor vechi, iar companiile au început anul cu o aversiune persistentă la risc, potrivit analiştilor de pe piaţa investiţiilor. Pentru a treia lună consecutiv, soldul creditelor în sectorul privat a scăzut, în februarie, ajungând la peste 222 de miliarde de lei. În schimb, depozitele au crescut pentru a patra lună consecutiv, până la aproape 189 de miliarde de lei.
Adrian N. Ionescu - mie, 28 mart. 2012, 10:48
Creditul scade de la lună la lună. Cresc însă depozitele din bănci

Nivelul creditării  lunare este, totuşi superior celui de acum un an (+10,3%), dar statistica ar trebui corectată cu deprecierea leului, de 3,2% faţă de euro.

Faţă de februarie 2011 şi creditele pentru populaţie au crescut (+4,6%), dar „ne aşteptăm să rămână la un nivel scăzut din cauza erodării veniturilor şi a tendinţei de consolidare“ a finanţelor personale, potrivit analizei firmei de administrare a investiţiilor BT Asset Management (BTAM).

De asemenea, atârnă mai greu tendinţa de reducere a datoriilor deja existente, în actualul context economic.

Un factor care ar putea influenta creditarea catre sectorul privat este  „creşterea reală anuală a salariilor, înregistrată în ultimele două trimestre ale anului trecut, şi care va continua în primul trimestru din 2012“, scrie analistul Vlad Nistor, în raportul BTAM.

Mai mult, această creştere cât şi cea a veniturilor angajaţilor la stat, plănuită de Guvern, „ar putea influenţa pozitiv creditarea către persoanele fizice“, dar abia în a doua jumătatea a anului.

Mai sunt câteva motive care „ar putea să influenţeze pozitiv creditarea în martie şi, apoi, în al doilea trimestru al anului“, potrivit analiştilor BTAM.

Costul de finanţare interbancar (ROBOR, Fig.4 în raportul ataşat) a scăzut la noi minime istorice de la începutul anului.

De asemenea Banca Naţională a României îşi va continua politica de relaxare monetară.

După reducerea dobânzii de politică monetară pe care BNR a operat-o în noiembrie (-0,75%), analiştii BTAM anticipează alte două scăderi : de 0,25% în martie şi încă 0,25%, până la sfârşitul trimestrului 2, probabil în luna mai.

Te-ar mai putea interesa și
Cum arată comerțul cu mâncare al Uniunii Europene
Cum arată comerțul cu mâncare al Uniunii Europene
Comerţul cu produse agroalimentare al UE a crescut în ianuarie 2025, exporturile ajungând la 19 miliarde euro, iar importurile la 16 miliarde euro, arată cel mai recent raport privind comerţul......
Cel mai amplu atac cu drone asupra Ucrainei de când a început războiul
Cel mai amplu atac cu drone asupra Ucrainei de când a început războiul
Ucraina a suferit în noaptea de sâmbătă spre duminică cel mai amplu atac cu drone ruse de la începutul invaziei la ...
Merz şi Meloni: Nu există niciun motiv să vorbim despre trimiterea de trupe în Ucraina
Merz şi Meloni: Nu există niciun motiv să vorbim despre trimiterea de trupe în Ucraina
Desfăşurarea de trupe în Ucraina nu mai este o chestiune aflată în discuţie, au declarat sâmbătă premierul italian ...
Hidroelectrica a redus prețul de vânzare a energiei către clienții proprii, dar l-a crescut pe cel cu care a vândut în piață
Hidroelectrica a redus prețul de vânzare a energiei către clienții proprii, dar l-a crescut pe cel cu care a vândut ...
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a avut, în primul trimestru al anului, prețuri ...