Creditorii Greciei trebuie să-şi ţină promisiunile privind reducerea datoriei publice – Moscovici

Economica.net
25 07. 2017
grecia_5678765_67475400

‘Măsurile de reducere a datoriei publice a Greciei trebuie să fie implementate la încheierea programului de asistenţă financiară (august 2018), dar deciziile trebuie luate înainte de asta. Trebuie să continuăm să lucrăm din greu pentru a finaliza programul’, le-a declarat jurnaliştilor oficialul european.

Şi Banca Centrală a Greciei a cerut creditorilor internaţionali măsuri de reducere a datoriei publice a Greciei care să fie implementate în 2018, altfel ţara ar putea avea nevoie de un nou pachet de asistenţă financiară. În 2016, datoria Greciei era la 179% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro.

De asemenea, Pierre Moscovici s-a declarat încrezător că statul elen a depăşit perioada de criză economică şi va finaliza cu succes programul de asistenţă financiară, care expiră în august 2018.

Grecia se află într-un moment crucial şi trebuie să continue implementarea reformelor, a declarat oficialul european.

Acesta a adăugat: Atena poate reveni pe pieţele de obligaţiuni la ‘randamente logice. Revenirea pe pieţe este un important prim pas, demonstrând angajamentul faţă de reforme’.

Marţi, Grecia va emite titluri de stat pe piaţa europeană de obligaţiuni, prima sa operaţiune de acest fel de după 2014, în ideea de a testa piaţa după doi ani de reforme dificile şi de îngrijorări cu privire la datoria sa.

Statul grec a mandatat băncile BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank şi HSBC să intermedieze o emisiune de noi obligaţiuni pe cinci ani.

Decizia de a reveni pe piaţa de obligaţiuni vine după ce Fondul Monetar Internaţional şi-a dat săptămâna trecută acordul pentru participarea sa la ultimul acord de asistenţă destinat Greciei, precum şi după anunţul referitor la o îmbunătăţire a perspectivei ratingului suveran atribuit Greciei de către agenţia de evaluare financiară S&P.

La reuniunea din iunie a miniştrilor de Finanţe din zona euro, care au examinat progresele realizate de autorităţile de la Atena, s-au discutat măsuri de reducere a datoriei publice a Greciei, care după şapte ani de criză a ajuns la 180% din PIB. Jeroen Dijselbloem, preşedintele Eurogrupului, a anunţat deblocarea unei tranşe de 8,5 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) de care Grecia are nevoie pentru a putea rambursa datoriile care ajung la scadenţă iulie.