Creditorii Oltchim au aprobat extinderea cu un an a perioadei de reorganizare a combinatului
‘În şedinţa Adunării Creditorilor Oltchim, desfăşurată în data de 22 august, a fost aprobată solicitarea consorţiului de administratori judiciari de extindere a perioadei de reorganizare a activităţii societăţii Oltchim S.A. cu o perioadă de încă un an, conform prevederilor art. 95, alin. (4) din Legea 85/2006’, potrivit raportului.
Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013.
Potrivit unui anunţ al combinatului, remis marţi Bursei de Valori Bucureşti, ‘Oltchim va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor societăţii, grupate în mai multe pachete, în acest moment avându-se în vedere de către societate nouă astfel de pachete de active’.
Părţile interesate sunt invitate să depună scrisori de intenţie până la data de 30 septembrie 2016 pentru oricare dintre pachete, inclusiv pentru toate.
Selecţia cumpărătorului sau cumpărătorilor se va face pe baza valorii economice a ofertei, procesul de selecţie fiind estimat a se finaliza până la sfârşitul anului 2016.
‘Deşi societatea este în insolvenţă, veniturile acesteia şi EBITDA au depăşit estimările din planul de reorganizare, fiind înregistrate venituri de 170,2 milioane de euro şi EBITDA ajustată de 17,7 milioane de euro în anul 2015. Totodată, veniturile şi EBITDA ajustată ale societăţii sunt aşteptate a se ridica la 176,5 milioane de euro, respectiv 23,9 milioane de euro la sfârşitul anului 2016’, se mai arată în anunţul Oltchim.
În luna ianuarie, reprezentanţii companiei declarau că Oltchim a primit trei scrisori de intenţie pentru privatizare din partea unei companii din China şi a două din România.
‘Compania chineză Junlun nu şi-a pierdut interesul pentru a achiziţiona Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului şi ce se întâmplă aici. Însă au nevoie de un investitor care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală. Pe de altă parte, partea chineză preferă să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă. Însă interesul încă există şi vor veni în luna martie într-o vizită la Vâlcea’, a declarat Nicolae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firmă care, împreună cu Rominsolv, asigură administrarea judiciară a combinatului.
În plus, mai există alte două firme româneşti interesate de preluarea combinatului, a mai spus, tot la acea dată, Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv. El a refuzat să dea vreun nume, însă a precizat că este vorba despre un consorţiu de companii şi de o firmă de pe piaţa de capital.
Pe lângă compania chineză Junlun Petroleum, anii trecuţi şi-au manifestat dorinţa de a participa la privatizarea Oltchim fondul de investiţii SIF Transilvania, compania Chimcomplex, deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, dar şi compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR.
Chimcomplex a reiterat, într-un comunicat remis vineri, că este interesat de procesul de vânzare a activelor Oltchim şi vrea să realizeze o Companie Română de Chimie pe nucleul format din cele două compani