Eforturile premierului Pedro Passos Coelho de a respecta angajamentele referitoare la deficitul bugetar au suferit o lovitură săptămâna trecută, când planurile de reducere a pensiilor şi a primelor de vacanţă ale angajaţilor din sectorul public au fost declarate neconstituţionale.
Randamentul obligaţiunilor Portugaliei pe termen de 10 ani este de peste 10%, astfel că este posibil ca ţară să nu poată reveni pe pieţele financiare anul viitor, aşa cum era planificat, ceea ce ar necesita suplimentarea ajutorului internaţional, în pofida asigurărilor premierului că nu va solicita concesii.
„Strategia Lisabonei este să continue să fie un student bun în rândul ţărilor care beneficiază de programe de susţinere financiară, până va deveni clar că liderii de la Bruxelles şi Berlin trebuie să relaxeze regulile jocului, pentru a reuşi”, a declarat Antonio Barroso, analist la grupul Eurasia în Londra.
În luna iunie s-a încheiat a patra evaluare a planului de salvare de 78 de miliarde de euro, iar progresele realizate au contribuit la scăderea randamentului obligaţiunilor pe 10 ani de la nivelul de 18,3% atins pe 31 ianuarie.
Agravarea recesiunii şi decizia Curţii Constituţionale exercită presiuni asupra finanţelor publice şi provoacă incertitudini legate de şansele de reducere a deficitului bugetar la nivelul de 3%, acceptat de legislaţia UE, anul viitor.
Măsurile de austeritate au adâncit recesiunea din Portugalia, pentru acest an fiind anticipată o contracţie a PIB de 3%, în timp ce şomajul ar putea atinge anul viitor 15,9%.