Creditorii vin în ajutorul Daewoo Shipbuilding cu şase miliarde de dolari

Creditorii sud-coreeni ai constructorului de nave Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., acţionarul majoritar de la şantierul naval Daewoo Mangalia, au oferit joi un nou pachet de sprijin în valoare de 6.700 miliarde woni (şase miliarde de dolari), însă cu condiţia ca toţi acţionarii să accepte un plan dificil de reconversie a datoriilor în acţiuni, informează AFP.
Economica.net - joi, 23 mart. 2017, 13:30
Creditorii vin în ajutorul Daewoo Shipbuilding cu şase miliarde de dolari

Cel mai mare producător de nave din lume în funcţie de carnetul de comenzi, Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) a primit deja în 2015 un prim pachet de ajutor în valoare de 4.200 miliarde woni (3,8 miliarde de dolari).

În prezent, capitalul Daewoo Shipbuilding este deţinut de băncile publice sud-coreene Korea Development Bank şi Export-Import Bank of Korea. Potrivit noului plan de sprijin, Daewoo Shipbuilding va primi noi credite în valoare de 2.900 miliarde woni (2,6 miliarde de dolari) de la cele două bănci creditoare. În condiţiile în care toţi creditorii nu vor accepta o reconversie a unor datorii în valoare de 2.900 miliarde woni pentru noi acţiuni şi nu vor acorda o perioadă de graţie de trei până la cinci ani pentru alte credite în valoare de 900 miliarde woni, banii nu vor fi deblocaţi. În acest caz, Daewoo Shipbuilding ar putea fi plasat sub administraţie judiciară.

‘Ne pare rău că nu am reuşit să evaluăm criza pe termen lung din industria construcţiilor de nave precum şi riscurile latente pentru Daewoo’, a declarat directorul general de la KDB, Lee Dong-Geol.

DSME a înregistrat, în 2016, pierderi nete de 2.700 miliarde woni iar datoria sa este de 27 de ori mai mare decât capitalul său.

Împreună cu rivalii săi sud-coreeni, Hyundai Heavy Industries şi Samsung Heavy Industries, DSME a dominat timp de 10 ani piaţa mondială a construcţiilor de nave. În ultimii ani, însă, sectorul construcţiilor de nave a trecut printr-o perioadă dificilă din cauza supraofertei mondiale de vase şi a competiţiei acerbe pe preţuri venită din China.

Anterior, Daewoo Shipbuilding a promis că va concedia 2.300 de angajaţi şi va vinde o parte din activele secundare pentru a strânge alte 1.850 de miliarde de woni. Printre aceste active se numără şi o serie de subsidiare de peste hotare precum şantierul din România, Daewoo Mangalia.

Daewoo-Mangalia Heavy Industries SA a fost constituită în ianuarie 1997 ca o societate mixtă româno-coreeană, cu un capital social de 103,92 milioane dolari, din care 53 milioane (51% din acţiuni) aparţinând Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. Ltd. şi 50,92 milioane dolari (49% din acţiuni) aparţinând societăţii Şantierul Naval 2 Mai Mangalia.

Te-ar mai putea interesa și
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior Nepreferenţiale, destinate încadrării ca......
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...