Cascadă de erori: Creditul lui Isărescu a fost rambursat anticipat la Volksbank în 2009, nu la UniCredit

Creditul contractat de guvernatorul Mugur Isărescu în 2006 de la Volksbank a fost rambursat anticipat la aceeaşi instituţie de credit în 2009, şi nu la UniCredit, aşa cum a susţinut consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu. Isărescu a avut, astfel, două credite, şi nu unul, ambele fiind achitate.
Mihai Banita - lun, 09 feb. 2015, 13:33
Cascadă de erori: Creditul lui Isărescu a fost rambursat anticipat la Volksbank în 2009, nu la UniCredit

Şeful BNR a achitat creditul de 700.000 de lei luat de la Volskbank România în 2006 la aceeaşi instituţie de credit, în 2009, au declarat mai multe persoane din bănci care au cunoştinţă de situaţie, pentru ECONOMICA.NET.

Anterior, guvernatorul Isărescu a declarat că nu a luat niciodată credit de la Volksbank , ci că a avut un singur credit, contractat de la UniCredit.

Consilierul lui Isărescu, Adrian Vasilescu, a declarat, ulterior, că a discutat cu guvernatorul pe tema acestui credit, după ce s-a uitat pe declaraţiile de avere, şi că, într-adevăr, creditul a fost luat de la Volksbank şi refinanţat la UniCredit. „Guvernatorul şi-a amintit unde a rambursat creditul, nu de unde l-a luat”, declara Vasilescu.

Isărescu a admis personal eroarea în conferinţa de presă de astăzi şi a rugat presa să păstreze o rigoare şi să adreseze întrebări doar pe subiectul conferinţei: Raportul asupra inflaţiei. El a refuzat să mai intre în detalii pe tema creditului personal, şi a trimis solicitările jurnalinştilor către direcţia de comunicare, cu menţiunea „s-a consemnat”. „

„Am înţeles  ceva de la dumneavoastră. Că trebuie să mă ocup de problemele personale şi că e cea mai mare greşeală să mă ocup de problemele Bănci naţionale” a spus Isărescu şi a adăugat ulterior că „n-aş vrea să cred că facem conferinţe ca să ne întindem capcane”. El a precizat că BNR respectă legile transparenţei şi legile Agenţiei Naţionale de Integritate.

„Dacă ne publicăm băncile unde ne ţinem banii în mod normal, intervenim în condiţiile pieţei. Atunci şi concluziile neconfortabile, cel puţin pentru mine. Am înţeles că era vorba de un credit în valută, de acolo confuzia”, a explicat Isărescu. În declaraţia de avere din 2008, creditul pentru casă nu mai are menţiunea băncii de unde a fost contractat, ci scrie doar „o instituţie de credit din România”.

Nu un credit, ci două credite

În realitate, Isărescu a avut două credite pe numele său. Primul, cel de la Volksbank, pentru achiziţia unui apartament în Aleea Privighetorilor, în complexul Băneasa Rezidential, donat în 2009 fiului său Costin Isărescu, după achitarea anticipată a finanţării.

Cu UniCredit a avut de-a face abia în 2012, când a cumpărat un apartament în complexul Alia Residence, de pe strada Alexandru Averescu, lângă Arcul de Triumf. Acest împrumut, de 420.000 de lei, potrivit declaraţiei de avere, a fost achitat în termen de doi ani, până în 2014.

În octombrie 2008, pe când Isărescu era încă clientul Volksbank, austriecii au trimis o scrisoare clienţilor prin care îi informa că vor plăti şi pe parcursul anului 2009 un comision de rezervă minimă obligatorie, din princina politicii BNR, care nu a redus rezerva minimă obligatorie, situată la un nivel de 40% pentru pasivele în valută.

La scurt timp, Volksbank a trimis o nouă scrisoare clienţilor prin care îi informa că decizia băncii nu are nimic de a face cu politica BNR.

În iunie 2009, o scrisoare semnată de oficialii BNR, Iuliu Iacobescu, şeful Direcţiei Secretariat, şi Nicolae Cinteză, şeful de la Supraveghere, arăta că BNR „a dispus instituţiei de credit eliminarea acestui comision”, „respectiv perceperea unui comision de rezervă minimă obligatorie”. BNR face referire directă la „clauza contractuală din convenţiile încheiate cu Volksbank România”.

În februarie 2009, Isărescu declara că a luat măsuri asupra conducerii unei bănci, după ce aceasta a crescut costurile de creditare ale clienţilor.

„Măsurile au fost drastice, dar nu în sensul destituirii, pentru că o bancă tot timpul trebuie să aibă un conducător. S-a solicitat acţionarului punerea în ordine la nivelul conducerii băncii pentru instabilitate emoţională. Când am fost întrebat de ce sunt aşa dur eu le-am răspuns că sunt un ecologist şi când aţi trimis 20.000 de scrisori aţi tăiat 4 copaci, iar când aţi trimis 40.000 de scrisori aţi tăiat 8 copaci”, a spus Isărescu.

Directorul executiv al Volksbank de la momentul trimiterii scrisorilor, Gerald Schreiner, şi-a pierdut dreptul de a mai conduce bănci în România, în urma unei decizii a BNR. Schreiner a piedut definitiv şi procesul cu BNR în care a contestat această decizie.

Despre comisionul de RMO al Volksbank, Isărescu a declarat următoarele în conferinţa de azi:

„Cum poţi să pui un comision pe o măsură de politică monetară? E ca şi cum ai pune comision pe rata de dobândă?”.

Acesta a explicat că BNR a crescut RMO pentru a limita expansiunea creditului în valută, acesta reprezentând un puternic instrument de politică monetară. „A fost o măsură dură, RMO, pentru a descuraja creditul în valută”.

„RMO este un cost cert pentru bănci. Haideţi să avem puţină rigoare (…) Acela era un cost, semnalul nostru era să se reducă creditarea în valută. Acest lucru s-a întâmplat. Dânşii (Volksbank, n. red.) au avut o acţiune de PR: iată, noi vrem să vă dăm credite ieftine, dar nu ne lasă BNR. Mesajul era că v-am introdus un comision din cauza BNR”, a adăugat guvernatorul.

Te-ar mai putea interesa și
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi publicaţia Handelsblatt, citând un purtător de cuvânt al producătorului......
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...