Crenguţa Leaua, primul vicepreşedinte român al Curţii Internaţionale de Arbitraj

Avocatul Crenguţa Leaua a fost numit vicepreşedinte al Curţii Internaţionale de Arbitraj, de la Paris, urmând să preia funcţia la 1 iulie.
Economica.net - lun, 22 iun. 2015, 14:12
Crenguţa Leaua, primul vicepreşedinte român al Curţii Internaţionale de Arbitraj

Numirea a fost decisă de Consiliul Mondial al Camerei de Comerț Internaționale („ICC Paris”) cu ocazia congresului anual care a avut loc la Torino, în perioada 09-11 iunie 2015.Curtea este condusă de un președinte, secondat de 17 vicepreședinți, acoperind teritorial toate continentele. Pentru mandatul 2015-2018, la conducerea instituției a fost desemnat Alexis Mourre (Franța).

„Este pentru prima dată când în lista vicepreședinților Curții Internaționale de Arbitraj ICC Paris se regăsește un jurist dintr-o țară din Europa de Est, alta decât Rusia. Această numire vine după încheierea unui mandat de 3 ani ca membru al Curții, perioadă în care m-am străduit să am o implicare concretă și semnificativă în activitatea acestei instituții arbitrale”, a declarat Crenguța Leaua.

Curtea Internațională de Arbitraj ICC Paris este cea mai importantă instituție arbitrală la nivel global. Are sediul la Paris și birouri teritoriale în New York și Singapore, dar permite organizarea de proceduri pe teritoriul oricărui stat. Un număr semnificativ de proceduri arbitrale ICC au loc anual pe teritoriul României sau cu participarea juriștilor români.

În componența Curții se regăsesc membri numiți dintre candidații desemnați de peste 80 de state reprezentate în cadrul ICC Paris. Rolul principal al Curții este de a asigura administrarea arbitrajului în bune condiții, cu respectarea drepturilor părților și cu scopul asigurării recunoașterii și executării hotărârilor pronunțate de tribunalele arbitrale.

Crenguța Leaua este conferențiar universitar titular la Academia de Studii Economice București și cadru didactic asociat în cadrul programului de masterat în Arbitraj Comercial organizat de Facultatea de Drept a Universității din București. Este arbitru cu experiență în peste 100 de cazuri, fiind inclusă pe listele de arbitri ale curților de arbitraj de pe lângă camerele de comerț și industrie din România, Austria, Polonia, Bulgaria și Slovenia, precum și din Kuala Lumpur si Shanghai.

De asemenea, este listată ca arbitru la Centrul de Arbitraj și Mediere al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (Geneva). Este membră a International Council for Commercial Arbitration (Haga), a Chartered Institute of Arbitrators CIArb, a London Court of International Commercial Arbitration LCIA și a Swiss Arbitration Association ASA. Este avocat în cadrul „Leaua & Asociații”, fiind specializată în domeniul arbitrajului comercial internațional, cu experiență amplă și în arbitrajul privind investițiile străine (ICSID).

Te-ar mai putea interesa și
Divizia americană a Stellantis (FCA US) va plăti 4,2 mil. USD pentru a opri un viitor proces în SUA
Divizia americană a Stellantis (FCA US) va plăti 4,2 mil. USD pentru a opri un viitor proces în SUA
FCA US, divizia americană a grupului Stellantis a decis să plătească penalități de 4,2 milioane de dolari pentru a opri un viitor proces intentat de autoritatea pentru calitatea aerului din......
Republica Moldova va procura mai multă energie electrică din România după 1 ianuarie 2025
Republica Moldova va procura mai multă energie electrică din România după 1 ianuarie 2025
Republica Moldova ar urma să procure mai multă energie electrică din România, după 1 ianuarie 2025, în special în ...
YouTube aproape blocat în Rusia. Putin spune că „încalcă legile rusești”
YouTube aproape blocat în Rusia. Putin spune că „încalcă legile rusești”
Autoritățile ruse au început blocarea de facto a platformei YouTube prin așa-zisa „încetinire”. Subiectul este discutat ...
China vrea relaţii mai bune cu Japonia
China vrea relaţii mai bune cu Japonia
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a avut miercuri o întâlnire la Beijing cu omologul său japonez, Takeshi Iwaya, în ...