Creșterea ușoară a pieței de polistiren se datorează în principal cererilor din zona privată – patronat

Piața de polistiren expandat a înregistrat o creştere uşoară de până la 5% în primele nouă luni ale acestui an faţă de 2013ul trecut, arată datele Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS). 
Andrada Ghira - mar, 04 nov. 2014, 13:52
Creșterea ușoară a pieței de polistiren se datorează în principal cererilor din zona privată - patronat

Această tendință s-ar putea menține și până la sfârșitul anului, dacă condițiile meteo o vor permite și dacă nu vor surveni evenimente economice negative majore. Totuşi, reprezentanții ROMEPS consideră că piața ar fi putut crește semnificativ în acest an, însă lipsa investițiilor statului și neatragerea fondurilor europene pentru termoizolații i-au marcat puternic evoluția.

Piaţa de polistiren expandat a ajuns anul trecut la 100 de milioane de euro, cu un volum de trei milioane de metri cubi. Creșterea ușoară a pieței din acest an se datorează în principal cererilor din zona privată, dar și eficientizării producției prin investițiile realizate de companiile din domeniu în tehnologii de producție de ultimă generație.

„Potențialul de creștere al pieței este mare, dacă luăm în considerare necesitatea izolării atâtor blocuri care nu sunt în standardele de eficiență impuse de vremurile în care trăim. Mai mult, sectorul eficientizării energetice a clădirilor este marcat de o nouă constrângere și anume Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului UE privind eficiența energetică, așa numita „Directivă 20/20/20″, care precizează că până în anul 2020 statele Uniunii Europene trebuie să-și diminueze cu 20% emisiile de gaze cu efect de seră, să își crească cu 20% eficiența energetică și să-și producă 20% din energie din surse regenerabile”, se arată într-un comunicat al ROMEPS.

Membrii ROMEPS au hotărât ca, începând cu luna ianuarie 2015, să inscripționeze pe eticheta produselor din EPS informații suplimentare care se referă la densitatea polistirenului expandat destinat aplicațiilor din construcții si a domeniului de utilizare, respectiv polistiren expandat pentru interior sau pentru exterior. De asemenea, în concordanță cu creșterea necesității de reducere a costurilor cu încălzirea, membrii asociației vor realiza creșteri ale densităților polistirenului expandat destinat izolațiilor termice.

Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România s-a înfiinţat în anul 2004, iar din 2011 activează sub denumirea ROMEPS (Romanian Manufactures of Expanded Polystyrene). Printre membrii actuali se numără: Plastics Europe, Adeplast, Arcon, Austrotherm, Bico Industries, Congips, Euroconf Impex, Firos, Hirsch Porozell, Isopor, Masterplast, Mindo, Onebrand, Swisspor. Cifra de afaceri cumulată a companiilor din cadrul Asociatiei este de peste 160 de milioane de euro, iar capacitatea totală de producție este de peste 6,5 milioane de metri cubi de polistiren expandat pe an.

Te-ar mai putea interesa și
24,5% din consumul final brut de energie în UE a provenit din surse regenerabile
24,5% din consumul final brut de energie în UE a provenit din surse regenerabile
În 2023, 24,5% din consumul final brut de energie în UE a provenit din surse regenerabile, în creștere cu 1,4 puncte procentuale față de 2022, potrivit Eurostat....
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, au scăzut în luna noiembrie cu 1,5%, până la nivelul de 47,7 miliarde lei
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, au scăzut în luna noiembrie cu 1,5%, ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, au scăzut în luna noiembrie cu 1,5%, ...
Prețul terenurilor arabile a ajuns la o medie de peste 8.400 de euro anul trecut. S-au scumpit cu 4,8%
Prețul terenurilor arabile a ajuns la o medie de peste 8.400 de euro anul trecut. S-au scumpit cu 4,8%
Prețul mediu al unui hectar de teren arabil a ajuns anul trecut la 41.624 lei ( 8.414 euro) în România, fiind cu 4,8% ...
Poziția pe Bursa din Frankfurt a Volkswagen pierde teren, valoarea acțiunilor a scăzut cu 2,39%
Poziția pe Bursa din Frankfurt a Volkswagen pierde teren, valoarea acțiunilor a scăzut cu 2,39%
Acțiunile Volkswagen au scăzut luni cu 3% la începutul tranzacțiilor, analiştii citand incertitudinea cu privire la ...