Cresc cu 24% sumele plătite de stat la Fondul Sănătăţii ca să acopere golul lăsat în buget de pensionarii pe care guvernul i-a scutit de la plata contribuţiei

În proiectul de buget al CNAS se estimează că subvenţiile acordate de la bugetul de stat pentru plata contribuţiilor la sănătate ale persoanelor scutite de la plata acestei taxe vor creşte cu 24% faţă de cele din 2016. Statul virează mai mulţi bani la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate ca să acopere golul lăsat în buget de cele două milioane de pensionari pe care guvernul i-a scutit recent de achitarea acestei contribuţii. Totuşi, subvenţiile statului au pondere minoră în bugetul Fondului Sănătăţii. În continuare, angajatorii şi salariaţii virează cei mai mulţi bani la Fond.
Cristina Şomănescu - mie, 25 ian. 2017, 22:22
Cresc cu 24% sumele plătite de stat la Fondul Sănătăţii ca să acopere golul lăsat în buget de pensionarii pe care guvernul i-a scutit de la plata contribuţiei

Ce este şi de ce e important să ştim câţi bani se strâng la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), administrat de CNAS

Banii plătiţi de angajatori la sănătate, de salariaţi, dar şi de alţi asiguraţi care achită cota individuală de asigurări  de sănătate sunt viraţi într-un fond gestionat de CNAS, care se numeşte Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Pe lângă contribuţiile datorate de angajatori şi asiguraţi, veniturile acestui fond mai sunt formate şi din subvenţii prin care statul plăteşte (din banii contribuabililor) asigurarea la sănătate pentru persoanele scutite de la plata contribuţiei la sănătate. Fondul mai este alimentat şi cu veniturile din taxa clawback plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor. Veniturile acestui fond, obţinute din sursele enumerate mai sus, sunt estimate la 28,8 miliarde lei în 2017 şi sunt cu peste 15% mari decât cele realizate efectiv în 2016.
Din banii încasaţi la Fondul Sănătăţii, CNAS le plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale, incluse în asigurarea socială de sănătate şi acordate pacienţilor.

De ce cresc subvenţiile de la buget pentru Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate

Subvenţiile de la bugetul de stat pentru plata contribuţiei la sănătate (CASS) a persoanelor scutite prin diverse legi de la plata CASS cresc cu peste 24% în 2017, la peste 2,68 miliarde lei.

În total, Fondul va primi în 2017 de la stat, sub formă de subvenţii (de la buget şi de la alte adiministraţii publice), 2,81 miliarde lei, cu 530 de milioane lei în plus faţă de sumele din 2016. 

  • În 2017, cresc cu 980 de milioane lei subvenţiile vărsate de stat la Fondul Sănătăţii pentru asigurarea pensionarilor.
  • Scad însă cu 519 milioane de lei în acest an subvenţiile pentru echilibrare, bani alocaţi de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii.  

Subvenţiile de la bugetul de stat pentru plata contribuţiei la sănătate cresc pentru a acoperi golul lăsat la bugetul FNUASS de cele două milioane de pensionari care recent au fost scutiţi de la achitarea acestor contribuţii.

Pensionarii cu venituri de peste 872 lei lunar, scutiţi recent de la plata CASS, au lăsat un gol de 980 milioane lei la FNUASS. De la 1 februarie 2017, statul virează aceşti bani la Sănătate pentru pensionari.

Concret, statul va plăti pentru asigurarea la sănătate a tuturor pensionarilor aproape 1,78 miliarde lei în 2017, adică cu 980 milioane lei în plus faţă de sumele vărsate la FNUASS în 2016.

Spre comparaţie, anul trecut, statul a plătit pentru asigurarea la sănătate a pensionarilor sub 800 milioane lei, iar pensionarii au contribuit cu circa 966 milioane lei la Fondul Sănătăţii, gestionat de CNAS. Aceşti bani au fost plătiţi de circa două milioane de pensionari cu venituri din pensie care depăşeau 872 lei lunar (adică valoarea punctului de pensie rotunjită în sus la la un leu).

De la 1 februarie însă, pensionarii cu venituri mai mari de 872 lei lunar sunt scutiţi de plata contribuţiei la sănătate (CASS), aceasta urmând să fie suportată de la bugetul de stat.
Pensionarii cu venituri mai mici decât valoarea punctului de pensie rotunjită în sus la un leu au fost scutiţi şi anii trecuţi de la plata CASS. Astfel că, din februarie 2017, statul va suporta anual contribuţia la sănătate pentru toţi pensionarii din România, care sunt, potrivit CNAS, şi cei mai mari consumatori de servicii medicale.

În 2017, cresc la 28,8 miliarde lei veniturile Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, gestionat de CNAS.

Veniturile Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, gestionat de CNAS, sunt estimate la 28,8 miliarde lei în 2017 şi sunt cu 15,3% mai mari decât cele din 2016.

Veniturile FNUASS sunt compuse din contribuţii de asigurări de sănătate, subvenţii (de la buget de stat şi de la alte administraţii publice) şi din taxa clawback plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor.

În anul 2017 vor vira cei mai mulţi bani la FNUASS angajatorii şi asiguraţii (23,55 miliarde lei), statul (2,81 miliarde lei) şi producătorii de medicamente obligaţi să plătească taxa clawback (2,42 miliarde lei).

Guvernul estimează că veniturile încasate la FNUASS din taxa clawback, plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, vor fi în anul 2017 cu 79% mai mari decât cele din execuţia preliminată a anului 2016.

Iată defalcat cine virează cei mai mulţi bani la FNUASS în 2017:

1. contribuţiile de asigurări de sănătate, estimate la 23,55 miliarde lei în 2017 (cu 10,6% mai mari decât cele din execuţia preliminată pe 2016).

  • Defalcat, se estimează că angajatorii vor contribui la sănătate cu 11,8 miliarde lei în 2017, cu 15,33% mai mult decât în 2016.
  • Guvernul estimează că asiguraţii vor contribui la sănătate prin plata contribuţiei individuale de asigurări de sănătate cu 11,74 miliarde lei în 2017, cu 6,24% mai mult decât în 2016.

2. subvenţii de la bugetul de stat şi de la alte administraţii publice, estimate la 2,81 miliarde lei în 2017, cu peste 23% mai mari decât cele din execuţia preliminată pe 2016.

  • Defalcat, se estimează că subvenţiile de la buget acordate pentru persoanele scutite prin lege de la plata contribuţiei la sănătate vor creşte cu peste 24% în 2017, la 2,68 miliarde lei.
  • Subvenţiile de la alte administraţii publice pentru fondul de sănătate cresc cu sub 3% în 2017 la peste 131 milioane lei.

3. veniturile obţinute de CNAS din taxa clawback sunt estimate să urce cu peste 79% în 2017, la 2,42 miliarde lei, pe fondul creşterii semnificative a veniturilor din taxa plătită pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat. Veniturile obţinute de CNAS din taxa clawback sunt alcătuite din:

  • veniturile obţinute din taxa clawback datorată pentru medicamentele finanţate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi din bugetul Ministerului Sanatăţii. Aceste venituri sunt estimate în 2017 la 1,49 miliarde lei şi sunt cu aproape 38% mai mari decât cele din execuţia preliminată pe 2016.
  • veniturile obţinute din taxa clawback datorată pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat. Aceste venituri sunt estimate să crească de cel puţin trei ori în 2017 la peste 923 milioane lei.
Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...