Cresc facturile la electricitate. Sfaturi pentru a face economie de sute de lei
În primul rând trebuie să vedem cum se împarte consumul energiei electrice într-o locuinţă. Iluminatul deţine o pondere de doar 30%. Restul de 70% reprezintă consum al aparatelor din casă. Iată care sunt electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie electrică, procentual în factură: aer condiţionat 25% boiler 15% frigider 14% maşina de spălat 10% maşina de spălat vase 7%. Cel mai simplu sfat de urmat este unul la care poate nu v-aţi gândit.
Scoateţi din priză aparatele electronice şi electrocasnicele pe care nu le folosiţi. Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci când acestea sunt în stand-by poate creşte cu până la 180 de lei anual factura de electricitate. Televizoarele, computerele, consolele video şi alte electronice, chiar şi încărcătoarele telefoanelor lăsate în stand-by consumă între 30% şi 70% din cât ar consuma dacă ar fi în funcţiune.
Folosiţi prizele programabile sau prelungitoarele cu întrerupător. Un congelator poate consuma cu până la 30% mai multă energie dacă nu este folosit cum trebuie şi se adună gheaţă. De asemenea, electrocasnicele de răcit (combină frigorifică, frigider, congelator) ar trebui puse în zone mai răcoroase din imobile, pentru reducerea energiei consumate. O singură utilizare a unui uscător electric de rufe poate consuma de două ori mai multă energie decât un ciclu al maşinii de spălat. Încercaţi să evitaţi boilerele. Într-o lună, consumul unui boiler electric pentru încălzit apa este egal cu cel al unui frigider într-un an.
Maşina de spălat îşi reduce consumul de electricitate cu o treime dacă este folosit un program de spălare cu mai puţine grade Celsius. Astfel, dacă spălaţi hainele la 30 grade Celsius puteţi economisi până la 60 de lei într-un an, Potrivit companiilor de utilităţi, reducerea consumului la iluminatul locuinţei se poate face optând pentru becuri economice, cu halogen sau de tip LED, ce au o durată de viaţă de până de 10 ori mai mare decât cele cu incadescenţă şi consumă cu 75% mai puţină energie electrică. Nu lăsaţi lumina aprinsă când nu aveţi nevoie de ea şi iluminaţi doar încăperile unde vă petreceţi timpul. Citeşte aici articolul integral.