Crescătorii de animale solicită Guvernului să aprobe urgent strategia privind combaterea pestei porcine africane
‘Membrii asociaţiei noastre sunt profund îngrijoraţi de slabul management legislativ al Guvernului României, de kilometrii întregi parcurşi dus-întors de o Hotărâre de Guvern atât de necesară sectorului de porc şi economiei româneşti în general. Batem la uşa ANSVSA în fiecare zi să aflăm dacă a fost aprobată baza legală pentru pesta porcină africană. Se pare că experţii acestei instituţii şi-au făcut datoria, însă Guvernul întârzie fără motiv aprobarea Hotărârii de Guvern’, precizează reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP), într-un comunicat remis marţi AGERPRES.
Aceştia susţin că pesta porcină africană este un mare pericol pentru economia României, iar lipsa unei hotărâri guvernamentale face ca orice măsură, în eventualitatea intrării bolii în ţară, să nu aibă acoperire legală.
‘Ce vom face noi, fermierii? Vom ucide animalele fără a fi despăgubiţi, vom suporta închiderea graniţelor pentru carnea de porc pentru încă vreo zece ani şi tăierea porcului viu românesc de pe lista ţărilor terţe. Atragem atenţia Guvernului să dea undă verde de urgenţă Hotărârii pentru aprobarea Strategiei privind prevenirea, combaterea şi controlul pestei porcine africane în România şi a planului de contingenţă pentru pesta porcină africană. Fermierii din România o consideră urgenţa naţională numărul 1’, au mai spus reprezentaţii ACEBOP.
Potrivit sursei citate, în Ucraina, virusul a invadat ferme mari şi mici, iar ultimul focar, declarat la OIE în 4 noiembrie, avea 726 de capete porci. Numai într-o lună, în două focare din zona Kievului, au fost ucişi şi distruşi 7.037 de porci, susţine ACEBOP.
Peste porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.