Conform unui comunicat al Executivului, remis AGERPRES, schema de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, instituită prin HG 1179/2014, acoperă integral costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic şi parţial costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.
‘Astfel, pentru anul 2017, Executivul a aprobat suma de 56,58 milioane de lei ca valoare totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru prestatorii serviciilor. Din această sumă, 27,18 milioane de lei se acordă pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, iar 29,4 milioane de lei pentru speciile ovine şi caprine’, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2017.
Acest sprijin financiar a fost aprobat de Guvern în contextul în care, prin HG 1179/2014, a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă este de 759,25 milioane lei.
‘Întrucât pe parcursul anului de acordare a ajutorului de stat pot apărea schimbări ale formei de organizare a unor beneficiari înscrişi în lista microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale ajutorului de stat, ataşată cererii iniţiale depuse de solicitanţi, prezenta hotărâre reglementează menţinerea calităţii de beneficiar după reorganizare, în baza documentelor doveditoare’, se mai arată în comunicat.