Procesatorii români de alimente în criza Covid-19: marfa este suficientă, costurile cresc, promoțiile au devenit raritate
Majoritatea procesatorilor români din industria alimentară au atât capacitatea cât și materia primă necesare pentru a livra suficientă marfă magazinelor pentru următoarele trei luni. Costurile lor de producție sunt însă în creștere, arată un raport realizat de Departamentul pentru Agricultură al SUA pe baza informațiilor din piață și a informațiilor din mass-media. Din cauza costurilor logistice și de ambalare mai mari, unii producători de mâncare se așteaptă la o creștere a costurlor de operare cu 5-10%, iar efectele se văd deja în magazine. „Majoritatea companiilor alimentare și-au suspendat promoțiile pentru a compensa costurile de transport mai mari”, se arată în raportul USDA.
În ceea ce privește materia primă, conform USDA, mulți procesatori locali nu s-au mai putut aproviziona de la furnizorii lor obișnuiți din Spania, Italia sau Franța și caută să aducă marfă din Europa de Nord. În acest caz însă, costurile cu matearia primă ar urma să crească. ” Unii importatori raportează că livrările de ingrediente din Turcia și Iran au întârziat săptămâni întregi. Mulți procesatori caută alți furnizori, în special Europa de Nord, deși costurile ar crește”, mai arată specialiștii USDA.
Cererea a crescut brusc, dar se va diminua peste 2-3 luni
„Majoritatea producătorilor români de produse alimentare au suficiente produse finite pentru a continua să furnizeze magazinelor marfă pentru următoarele trei luni. Comenzile curente au crescut cu 30-40% în ultimul trimestru, iar mulți producători de produse alimentare lucrează la capacitate maximă pentru a satisface cererea crescută a consumatorilor”, se mai menționează în raportul citat.
Aceștia atrag atenția și asupra problemelor ce ar putea afecta industria de procesare a alimentelor în următoarele două-trei luni, având în vedere numărul mare de angajați care au intrat în șomaj tehnic sau care și-au pierdut locurile de muncă.
„Pe măsură ce procesatorii încearcă să refacă stocurile de ingrediente, își exprimă îngrijorarea cu privire la cererea redusă ce se prefigurează pentru următoarele două-trei luni”, se precizează în raportul USDA.