Creştere cu 19% a numărului de tranzacţii de fuziuni şi achiziţii în România, în primul semestru – analiză

11 08. 2021
Young man working with laptop, man's hands on notebook computer, business person at workplace
Young man working with laptop, man's hands on notebook computer, business person at workplace

„Activitatea de tranzacţionare a revenit puternic în primul semestru al 2021, cu un total de 69 de tranzacţii, reflectând o creştere de 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În pofida volumului mai mare de tranzacţii, valoarea estimată a acestora a crescut cu doar 4%, la 1,1 miliarde USD, datorită unei scăderi de 12% – până la 13 milioane USD – a mediei ofertelor de dimensiuni sub 100 milioane USD. Cea mai mare tranzacţie din această perioadă a fost achiziţia NGY Propertiers Investment, proprietarul Hermes Business Campus, de către fondul de investiţii Adventum Quantum, pentru 146 milioane USD. Achiziţia Crucea Wind Farm, cu o capacitate de 108 MW, de către Hidroelectrica, prima tranzacţie realizată de către o companie de utilităţi de stat în sectorul privat, reafirmă ritmul accelerat al tranziţiei către energia verde. Deşi valoarea tranzacţiei nu a fost declarată oficial, surse din piaţă o estimează la aproximativ 120-160 milioane USD”, notează realizatorii cercetării de specialitate.

Potrivit sursei citate, investitorii strategici continuă să fie principalii jucători de pe piaţa românească de M&A, reprezentând 94% din tranzacţii.

În acest context, tranzacţiile cu investitori din afara României au ajuns la 31 (echivalentul a 45% din total) iar cele interne la 34 (creştere cu 31% faţă de S1 2020). Cei mai activi investitori au fost din SUA (6 tranzacţii), Germania (3), Ungaria, Franţa, Italia şi Irlanda (cu câte două tranzacţii).

De asemenea, cele mai active sectoare, în funcţie de volumul tranzacţiilor, au fost tehnologia (14 tranzacţii), urmată de imobiliare (10), produse industriale (10), energie electrică şi utilităţi (6) şi asistenţă medicală (6).

În ceea ce priveşte valoarea anunţată a tranzacţiei, sectorul energiei electrice şi al utilităţilor a atras cea mai mare parte a investiţiilor, urmat de imobiliare, pieţele bancare şi de capital, produse industriale diverse şi tehnologie.

„Se aşteaptă ca piaţa românească de achiziţii să rămână activă pentru restul anului 2021, oferind oportunităţi de accelerare a creşterii business-urilor, inclusiv acelea care decurg din volatilitatea economică cauzată de pandemie, care a lăsat unele companii în dificultate financiară. Activitatea de M&A va fi, de asemenea, condusă de necesitatea ca modelele de afaceri să se adapteze, în special în e-commerce şi cele direct către consumatori, dar şi de a implementa digitalizarea, economia verde şi agenda legată de sustenabilitate. Lichiditatea din piaţă şi costurile de finanţare favorabile vor sprijini şi accelera aceste tendinţe. Câştigătorii sunt şi vor fi cei care au demonstrat rezistenţă şi inovaţie în timpul pandemiei. În pofida acestui sentiment general pozitiv, factorul necunoscut rămâne modul în care va evolua pandemia în ultima parte a anului 2021”, sunt de părere specialiştii EY.

Pe segmentul pieţelor de capital din România, datele centralizate în analiză arată faptul că, în trimestrul al doilea al anului, capitalizarea companiilor româneşti cotate la bursă a depăşit nivelul pre-pandemic cu cel mai mare IPO pe segmentul principal din ultimii trei ani.

„TTS, cel mai mare transportator român de pe Dunăre, a început să tranzacţioneze începând cu 14 iunie, după vânzarea a 50% din acţiunile companiei pentru 70,5 milioane de USD. Activitatea investiţională la bursa locală a continuat tendinţa ascendentă şi în T2 ’21. Datele privind piaţa indică o predilecţie pentru obligaţiunile corporative ca un nou instrument de investiţii, cu 8 emisiuni de obligaţiuni pentru un total de 357 milioane USD, BCR listând cea mai mare emisiune, de 244,7 milioane USD. Segmentul alternativ, AeRO, a fost de asemenea foarte dinamic în acest al doilea trimestru. Au fost încheiate şase listări pentru un total de 15,9 milioane USD dintr-o gamă largă de sectoare, inclusiv: produse de lactate (Agroserv Mariuţa şi Bonas Import Export), vin (Vifrana), industria prelucrătoare (Raiko Transilvania şi Simtel Team), IT (Firebyte Game) şi agricultură (Agroland Agribusiness)”, se menţionează în analiza EY.

Specialiştii susţin că ratele interbancare s-au stabilizat, cu un ROBOR la trei luni la aproximativ 1,5%, în scădere cu 70 bps, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020. „Împrumuturile au crescut cu două cifre, stocul de credite pentru populaţie şi companii depăşind 73,4 miliarde USD la 30 iunie, o creştere de 11,2% de la an la an. Creditele către companii au fost principalul motor al creşterii atât pentru împrumuturile denominate în RON, cât şi pentru cele în valută, care au marcat o creştere anuală de 21,7%, respectiv 6,4%”, notează sursa citată.

Analiza EY evidenţiază faptul că, la nivel global, activitatea de fuziuni şi achiziţii a atins un record absolut, în primele şase luni ale anului 2021, cu o valoare a tranzacţiilor de peste 2,6 trilioane de dolari (cu 926 miliarde de dolari mai mult faţă de perioada similară a anului trecut) şi depăşind media celor cinci ani de dinainte de pandemie (semestrul I din intervalul 2015 – 2019), în cuantum de 1,6 trilioane de dolari.

Analiza activităţii M&A pentru România, din în semestrul 1 din 2021, a fost realizată de echipa de specialişti EY România formată din Peter Latos – liderul departamentului de Strategie şi Tranzacţii, Andrei Eftimie – partener asociat Capital Debt Advisory, Europa Centrală şi de Sud-Est, şi Florenţa Tudor – senior manager, M&A, Strategie şi Tranzacţii.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 37,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2020.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor integrate de audit, asistenţă fiscală, strategi şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale, cu peste 800 de angajaţi pe plan local şi în Republica Moldova.