Kaufland s-a apropiat în 2020 de pragul de 13 miliarde de lei cifră de afaceri, într-un an total atipic pentru piața de retail, pe fondul creșterii numărului de magazine cu 10 unități, dar și a creșterii vânzărilor online. Compania vorbește totodată, de dezvoltarea printr-un așa-numit „dark-store” (magazine fără clienți offline create de magazinele de retail tradiționale). „Suntem într-o creștere relativ organică, pentru că în ultimii ani acest procent de 7-8% reprezintă un nivel sănătos de creștere în retail. Creșterea este justificată de doi factori: expansiunea, pentru că în 2020 în ciuda incertitudinii generate de pandemie am deschis 10 magazine noi, dar și extinderea rețelelor de livrări la domiciuliu prin platformele de comenzi online ( ex Bringo) sau prin dark- store (magazine create de retailerii cu magazine fizice pentru a deservi doar livrările online n.red). Nu am fi ajuns aici dacă, începând cu 15 martie, am fi oprit investițiile și am fi așteptat să vedem ce se întâmplă”, a explicat Valer Hancaș, Director Corporate Affairs, Kaufland, în cadrul unei dezbateri Confidex.
În 2019 față de 2018, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 9%.
Potrivit lui Hancaș, creșterea raportată de companie ar trebui privită “ nu ca un rezultat pur al consumului, ci ca un rezultat al eforturilor constante de a răspunde la nevoile clienților”. În plus, oficialul Kaufland a menționat că retailerul nu s-a confruntat cu problema aprovizionării, bazându-se pe furnizorii români. “A fost pusă în discuție reziliența agroalimentară a României. Nu am întâmpinat nicio problemă”, a conchis acesta.
Kaufland preia marfă sau servicii de la 2.900 furnizori, din care 2.400 sunt furnizori români, astfel că 67% din cifra de afaceri produsă se întoarce la producători din Romania. “1,9 miliarde de euro sunt plățile către acești 2.400 de furnizori români”, mai spune Hancaș.
Investiții cu 25% mai mari pentru 2021
Potrivit lui Hancaș, Kaufland și-a bugetat pentru 2021 investiții de 375 de milioane de euro, cu 25% mai mari față de anul trecut, pentru deschiderea de noi magazine, remodelări, renovări.
Anul trecut, investițiile retailerului au totalizat 300 de milioane de euro, în anul cu cel mai alert ritm din ultimii șapte. Compania nu numai că a inaugurat 10 magazine, dar a achiziționat și terenuri și a modernizat magazine mai vechi.
Până acum, în anul calendaristic 2021, compania a deschis deja două hipermarketuri, la Sibiu și Piatra Neamț și a ajuns la o rețea de 141 de magazine la nivel național.
De sărbători în pandemie. După ora închiderii, în parcare erau 250-350 de mașini de livratori
În ceea ce privește modul în care retailerul se adaptează măsurilor impuse de Guvern în contextul pandemiei cu Covid-19, dar și a vârfurilor de consum obișnuite într-o perioada ca cea premergătoare Paștelui, managerul Kaufland atrage atenția că presiunea cea mai mare va fi tot pe angajați. În plus, cozile se vor muta în parcare, acolo unde angajații companiilor care se oupă de livrări își vor aștepta rândul să preia marfa. Compania așteaptă o creștere a fluxului de clienți cu 30% față de o perioadă obișnuită a anului.
“Înțelegem decizia guvernului, înțelegem că anumite măsuri au fost necesare pentru o perioadă limitata de timp. Discutăm cu autoritățile si luam toate masurile de siguranța, dar aceasta trebuie sa fie temporare, mai ales ca urmează o perioada cu sărbători, cu creștere de peste 30% a fluxului de clienți. Luăm în considerare măsurile anunțate, recomandate de DSP vizavi de metrii pătrați recomandați per client. Referitor la închiderea magazinelor, este câștigului online-ului, însă este un câștig pe care îl împărțim. La ora 8 seara erau 250-350 de mașini de livratori in parcare după ora de închidere. Din fericire e o compensare, doar ca e ușor neproductiv pentru noi. Facem livrările din magazine, astfel ca un angajat trebuie sa reia tot fluxul pe care l-ar avea clientul’, explică Hancaș.
Se schimbă din nou trendul. Retailerii nu mai aleargă după angajați
De altfel, pandemia a schimbat paradigma în ceea ce privește forța de muncă, cunoscută fiind problema din anii trecuți a retailerilor care nu găseau suficientă forță de muncă, gradul de retenție fiind, totodată, foarte redus ( 4%, în medie, conform informațiilor Eonomica).
“În 2020, numărul de aplicații pentru ocuparea unui loc de muncă în companie a crescut cu 60% față de 2019. Suntem peste 15.000 de angajați în companie și am avut peste 75.000 de solicitări de locuri de muncă. Rata de retenție a crescut cu 10%, retailul asigură siguranța locului de muncă de care foarte mulți oameni aveau nevoie”, a mai declarat managerul Kaufland.