În martie și aprilie 2023, contagiunea dintre piețele bursiere analizate (Austria, Polonia, Ungaria și Bulgaria) a crescut brusc ca urmare a intensificării riscurilor la adresa stabilității financiare, în special în sectorul bancar, notează, printre altele, analiștii care au realizat ultimul Raport de monitorizare a tendințelor pe piețele financiare nonbancare publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
În continuare, principalele date în ceea ce privește evoluțiile la nivel macroeconimic, așa cum reies ele din raportul mai sus amintit
Costurile împrumuturilor Guvernului
Spread-ul dintre obligațiunile suverane ale României pe 10 ani denominate în euro și cele similare ale Germaniei a scăzut ușor în luna aprilie 2023 comparativ cu luna martie, situându-se sub valorile înregistrate pe parcursul anului 2022. Scăderea spread-ului poate fi interpretată ca o redresare a încrederii investitorilor în ratingul de țară al României. La finalul lunii aprilie 2023, cotațiile CDS ale României s-au situat la o valoare de 201 bp, în scădere comparativ cu finele lunii martie 2023 (208 bp).
Cursul de schimb: Există așteptări de depreciere
În februarie și martie 2023, volatilitatea cursului de schimb EUR/RON a oscilat între 2-3%, iar cursul de schimb s-a situat aproape de nivelul de 4,94 EUR/RON. În luna mai 2023, cursul de schimb s-a depreciat ușor pe fondul diferențialului de inflație dintre România și zona euro.
Structura la termen a ratei forward pentru cursul de schimb EUR/RON cu scadențe între o săptămână și 12 luni indică așteptările pieței. Există așteptări de depreciere a cursului de schimb EURRON pentru toate maturitățile comparativ cu luna anterioară.