Creştere spectaculoasă a construcţiilor rezidenţiale: plus de 80%, în T1 – date INS
‘Construcţiile, la nivelul primului trimestru, au înregistrat un regres în raport cu acelaşi trimestru al anului trecut. Remarca cea mai importantă se referă la modificarea dinamicii pe elemente de structură şi creşterea spectaculoasă pe clădiri rezidenţiale. Este o creştere este de aproape 80 de procente în raport cu anul trecut. Această creştere din construcţii trebuie corelată şi cu ponderea nu foarte mare pe care o are acest sector în formarea PIB. La nivelul trimestrului unu din acest an avem creşteri la lucrări de construcţii noi’, a explicat Andrei.
Potrivit acestuia, ponderea tuturor construcţiilor la formarea PIB este de 3,3%.
Creşterea Produsului Intern Brut în primul trimestru de 5,7% s-a bazat, în principal, pe consumul final al gospodăriilor populaţiei, care a contribuit cu 4,8% la avansul economiei, reiese dintr-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS) remis, miercuri, AGERPRES.
‘Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creşterea PIB; variaţiei stocurilor, cu o contribuţie de +1,1%, consecinţă a creşterii importante a stocurilor din economie.
O contribuţie negativă la creşterea PIB au avut-o formarea brută de capital fix (-0,1%), ca urmare a reducerii volumului său cu 0,7% şi exportul net (-0,1%), consecinţă a creşterii uşor mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii (+0,09 puncte procentuale)’, se precizează în documentul citat.
La creşterea PIB, în trimestrul I 2017 faţă de trimestrul I 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri: industria (+1,5%), cu o pondere de 23,1% la formarea PIB şi care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 6,7%; comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,4%), cu o pondere de 19,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,3%; informaţiile şi comunicaţiile (+0,9%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 15,3%; activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,5%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 9,1%.