Creștere substanțială a subvențiilor acordate pentru Programul Rabla Moto 2022. Prima de casare crește până la 9.000 de lei, iar ECOtichetul ajunge la 26.000 de lei

04 02. 2022
Motociclete Triumph

Organizația estimează că în urma acestei măsuri va avea loc cel puțin o dublare a numărului de solicitări de finanțare prin Programul Rabla pentru scutere și motociclete. Această estimare are la bază analiza interesului și solicitărilor de oferte primite în platforma rablamoto.ro.

Condițiile Programului Rabla Moto Clasic

Cu noul program Rabla Moto Clasic se poate ajunge la o subvenție pentru achiziția unei motociclete noi de până la 9.000 lei. Prima de casare/ subvenția se acordă în funcție de cantitatea de emisii de CO2 /km a motocicletei noi, astfel:

a) Pentru o motocicletă nouă, al cărei sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km, cuantumul primei de casare este de 6.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete în schimbul casării unui autovehicul uzat;

b) La prima de casare se pot adăuga următoarele ECObonusuri, astfel:
1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară;
1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km.

Condițiile programului Rabla Moto Plus

 

a) Se acorda un ECOtichet la achiziționarea unei motociclete electrice noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat.

b) Cuantumul ECOtichetului este de 26.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.

c) ECOtichetul nu se cumulează cu alte programe care finanțează achiziționarea autovehiculelor noi.

d) ECOtichetul se scade de către producătorul validat din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, iar valoarea finanțării nu poate depăși 50% din prețul de comercializare al autovehiculului nou achiziționat prin program.

„Modificările aduse în acest an programelor Rabla Moto și Rabla Moto Plus sunt importante în susținerea demersurilor de reducere a poluării și de încurajare a mobilității urbane. Actualele valori ale voucherelor încurajează pe oricine vrea să își cumpere un un scuter sau o motocicletă, inclusiv electrică. România rămâne printre primele țări europene în care motocicliștii beneficiază de un asemenea sprijin în achiziția de autovehicule noi”, a declarat Răzvan Pavel, președintele motoADN.

Despre Programul RABLA Moto

În 2019, asociația motoADN a demarat o serie de acțiuni pentru crearea și implementarea programului RABLA Moto. În acest demers, motoADN a reprezentat vocea și interesele a peste 8.000 de persoane care au semnat petiția de susținere a implementării programului Rabla Moto. Proiectul beneficiază și de susținerea activă a numeroase asociații și cluburi moto.

În esență, motoADN a susținut ca voucherele Rabla obținute la casarea unei mașini vechi să poată fi folosite și pentru achiziția de motociclete și scutere noi. În acest fel, va crește impactul pozitiv al acestui program de protecție a mediului și se elimină discriminarea persoanelor care vor să achiziționeze o motocicletă, nu un autoturism, prin accesarea Programului Rabla.

Este foarte important de menționat că studii europene arată cum folosirea scuterelor sau a motocicletelor în deplasarea urbana are un impact pozitiv major asupra mediului: direct, prin faptul că un scuter/motocicletă cu motor termic este cu 20% mai puțin poluant/ă față de o mașină electrică și cu 50% mai puțin poluant/ă față de o mașină cu motor termic; indirect, prin faptul că trecerea de la mașină la scuter/motocicletă face ca timpii de staționare în trafic a mașinilor să scadă, astfel că se va reduce timpul în care acesta stă cu motorul pornit și poluează, se specifică în comunicatul transmis de asociație.

Din același studiu european reiese că impactul indirect este de patru ori mai mare decât impactul direct.

Programul Rabla moto a fost aprobat pentru prima data în anul 2020 și de atunci subvenția pentru motociclete și scutere a tot fost majorată, astfel încât mobilitatea urbană pe două roți să aibă șanse mai mari de a fi o realitate a vieții cotidiene.

Despre motoADN

Misiunea asociației motoADN este aceea de a promova, proteja și încuraja motociclismul în România. motoADN militează pentru recunoașterea oficială a motociclismului drept o modalitate de transport ieftină, eficientă și practică, accesibilă oricui, accentuând totodată contribuția sa la reducerea congestiei din traficul urban și de pe drumurile naționale.

Printre proiectele pentru care motoADN este cunoscută se află propunerea de introducere, din 2020, a programului Rabla MOTO – pentru motociclete și scutere noi și implicarea în stabilirea formulei finale a proiectului primăriei București privind taxa de mediu, astfel încât acesta să nu afecteze motocicliștii români.

Din 2019 Asociația motoADN este membru activ și cu drepturi depline în cadrul Federației Europene a Asociațiilor de Motocicliști – FEMA.