Creştere surprinzătoare a producţiei industriale a Germaniei în august
Conform datelor publicate marţi de Oficiul federal de statistică, producţia industrială a crescut cu 0,3% în luna august comparativ cu luna iulie, peste estimările analiştilor care mizau pe o scădere de 0,1%. Creşterea surprinzătoare din luna august se explică în special printr-o creştere a producţiei de bunuri intermediare şi bunuri de capital, a precizat Ministerul Economiei.
De asemenea, Oficiul federal de statistică a revizuit şi cifrele pentru luna iulie, când producţia industrială a Germaniei a înregistrat o contracţie de 0,4%, în loc de o scădere de 0,6% cum s-a anunţat iniţial.
În ritm anual, producţia industrială s-a contractat cu 4% în luna august, după un declin de 3,9% în luna iulie, o cifră mai bună decât scăderea de 4,3% preconizată de analişti.
Datele privind producţia industrială vin la o zi după ce autorităţile de la Berlin au anunţat că în luna august comenzile noi din industrie au înregistrat o scădere peste aşteptări. Comenzile pentru bunuri „Made in Germany” au scăzut cu 0,6% în luna august comparativ cu luna iulie, iar cererile pentru bunuri de capital au scăzut cu 1,6%. Scăderea este mai amplă decât estimau analiştii intervievaţi de Reuters care mizau pe un declin de 0,3%.
„Având în vedere că producţia industrială ne oferă o imagine de ansamblu mai bună asupra evoluţiei economiei în trimestrul al treilea, este posibil să susţinem ideea că economia germană va evita la limită intrarea în recesiune”, susţine analistul VP Bank, Thomas Gitzel.
Economia germană s-a contractat cu 0,1% în trimestrul aprilie-iunie 2019 şi o nouă contracţie în trimestrul al treilea ar însemna o recesiune tehnică. Ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, declara săptămâna trecută că Germania va putea face faţă unei crize economice, dar a adăugat că nu se aşteaptă la o recesiune la fel de gravă precum cea din 2008/2009.
Săptămâna trecută, principalele institute economice din Germania şi-au revizuit estimările de creştere pentru anul acesta şi anul viitor, dând vina pe cererea globală modestă pentru produse manufacturate şi incertitudinile provocate de disputele comerciale.