UPDATE Creşterea acţiunilor FP depinde de avizele ASF. Preţul ţintă este cu 10% peste piaţa actuală
Preţul ţintă al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) este cu peste 9,5% mai mare decât cotaţiile actuale de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit estimărilor casei de brokeraj Prime Transaction.
Analiştii Prime au stabilit că acţiunile FP vor atinge pragul de 0,92 lei/acţiune în următoarele 12 luni, potrivit unui raport primit la redacţia ECONOMICA.NET.
După o creştere de aproape 31% în ultimele 12 luni, este foarte probabil ca estimarea de mai sus să se adeverească, dacă şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va da avizele necesare pentru răsumpărarea, respectiv anularea acţiunilor respective.
„Aprecierea acţiunilor Fondul Proprietatea (FP) poate fi susţinută în următoarele luni de mai mulţi factori, printre care răscumpărarea de acţiuni proprii” şi scoaterea lor de pe piaţă. În acest scop, „este nevoie mai întâi de avizul ASF pentru anularea acţiunilor răscumpărate în cadrul celui de-al doilea program”, a declarat analistul Maxim Moldovan, de la Prime Transaction, pentru ECONOMICA.NET.
Deocamdată ASF este în urmă faţă de viteza operaţiunilor FP. ASF urmează să avizeze a doua etapă de anulare de acţiuni, în vreme ce a treia campanie de răscumpărări se încheie în zilele acestea şi curând ASF va trebui s-o aprobe a treia etapă de anulare de acţiuni.
Un alt factor este listrarea Fondului la Bursa din Londra, „fapt ce ar determina o creştere a interesului din partea investitorilor instituţionali pentru acţiunile FP. Listarea pe o altă piaţă, precum cea de la Londra, ar putea avea un efect secundar prin creşterea vizibilităţii activelor din portofoliu”, a adăugat Maxim Moldovan.
Metoda răscumpărării
Franklin Templeton mai are de răscumpărat mai puţin de 2,2 milioane de acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP) din totalul de peste 252 de milioane de titluri care au făcut obiectul celei de-al treilea porgram de răscumpărare.
Acesta este al treilea program de răscumpărare.
Îndeplinirea obiectivului este previzibil în aceste zile, dar administratorul FP este presat de reglementarea care interzice FP să deţină mai mult de 10% din acţiunile proprii.
„Actiunile răscumpărate în cadrul primului program (240,3 milioane de titluri) au fost anulate conform unui avizului al ASF din 21 februarie 2014. Acţiunile proprii deţinute de Fond au coborât atunci la 8,13% din capitalul social subscris”, remarcă analistul Maxim Moldovan, în raportul Prime Transaction.
Între timp, s-a încheiat al doilea program, care a însemnat achiziţia a 1,1 miliarde de titluri, care va trebui de asemenea anulate. Iar acum se încheie al treilea program de răscumpărări.
„Pentru anularea titlurilor achiziţionate în cadrul celui de-al doilea program este nevoie de aprobarea ASF, fapt ce ar crea spaţiu pentru derularea de noi programe de răscumpărare”, observă analistul citat, referindu-se la „începerea celui de-al patrulea program de răscumparare, care presupune achiziţia a 990 milioane de acţiuni”.
Ritmul creşterilor şi stimulentele
Acţiunile FP au crescut cu 86% din vara anului 2012 până în prezent. Acum doi ani era deja clară strategia de administrare a Franklin Templeton, care viza vânzarea accelerată a activelor. Aceasta avea să intre în folclorul pieţei ca „vânzerea pe bucăţi” a FP.
Vânzarea unor pachete importante din portofoliul fondului avea să finanţeze progrtamele de răscumpărare.
Din creşterea preţului acţiunilor FP de 31% în ultimele 12 luni, cea mai mare parte s-a realizat în primele patru – cinci luni ale perioadei. Se derula cel al doilea program de răscumpărări, după ce primul relansase creşterea cotaţiilor.
Maximul de 0,864 lei / acţiune FP a fost atins în 4 decembrie, când se aştepta aprobarea de către acţionari a distribuţiei gratuite a 5% din capitalul fondului, redus prin scăderea cu cinci bani a valori nominale a acţiunilor.
Un stimulent important a fost atunci şi al doilea program de 1,1 miliarde de acţiuni, urma să se încheie pe 13 decembrie.
Piaţa reacţionase deja, decisiv, la intenţiile principalilor acţionari, fondurile americane de speculaţii agresive ale Elliott Associates, de a impune administratorilor de la Franklin Templeton criterii severe de performanţă. AGA din noiembrie 2013 a transformat intenţiile în regulă.
După aceea, cursul acţiunii FP a stagnat deasupra pragului de la 0,84 lei. Piaţa aşteaptă ca operaţiunile să-şi păstreze ritmul din ultimul an.
Administratorii FP sunt presaţi criteriile dure de performanţă prevăzute pentru noul mandat de doi ani, care va începe la 1 octombrie 2014. Acestea includ un discount de cel mult 15% între preţul acţiunilor FP şi valoarea activului net pe acţiune (VUAN), pentru minim două treimi din şedintele bursiere din perioada 1 octombrie 2014 şi 30 iunie 2015 şi un activ net la data de 30 iunie 2015 mai mare decat cel din data de 30 septembrie 2013.