Creşterea costurilor cu utilităţile şi scumpirea materiilor prime riscă să ducă la închiderea a zeci de mii de IMM-uri – analiză Sierra Quadrant
„Într-o economie tot mai vulnerabilă pe fondul creşterii puternice a costurilor cu materiile prime, servicii şi utilităţi (energie electrică, gaze, carburanţi), dar şi ca urmare a scăderii semnificative a consumului şi lipsei investiţilor, multe dintre companii vor alege, în acest an, să îşi salveze resursele, alegând calea dezintermedierii – mai puţine linii de business, cu parteneri mai stabili şi cu volume adaptate condiţiilor economice” , susţin analiştii Sierra Quadrant, conform Agerpres.
În opinia acestora, temperarea afacerilor va fi linia definitorie sub care se vor desfăşura business-urile în mare parte din economie, atâta timp cât scumpirile vor continua.
„Aşa cum estimam încă din toamnă, iureşul scumpirilor sapă puternic la temelia încrederii în mediul de afaceri. Confruntate cu costuri din ce în ce mai mari, firmele şi-au redus volumele operaţionale, iar business-ul pe banii altora – adică pe cei ai partenerilor a devenit preponderent în economie”, arată analiza Sierra Quadrant.
Potrivit experţilor, pe fondul provocărilor economice, a ajuns o adevărată misiune imposibilă să comanzi produse sau servicii cu plata într-un termen acceptabil. Majoritatea firmelor, mai ales din zona de producţie, a ales să perceapă avansuri tot mai mari.
„Când preţurile cresc de la o zi la alta, acest comportament poate fi înţeles. Nimeni nu vrea să rişte să cadă în capcana neplăţii facturilor, să îşi rişte resursele şi aşa puţine. Creşterea dobânzilor bancare şi înăsprirea condiţiilor de creditare vine să pună gaz pe foc în această situaţie, amplificând şi mai mult reticenţa oamenilor de afaceri”, afirmă Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant.
Date oficiale arată că blocajul financiar din economie a continuat să se accentueze în 2021, depăşind, în prezent, 350 de miliarde de lei, un nivel fără precedent în ultimii 10 ani, iar durata medie de plată a facturilor a crescut la 145 de zile, faţă de 120 zile în 2020.
„În acest început de an, primim semnale negative mai ales din sectorul construcţiilor, unul dintre barometrele cele mai sensibile ale stării economiei. Creşterea puternică a costurilor de producţie şi scumpirea finanţării bancare a determinat îngheţarea multor investiţii. Şi în comerţ, scăderea accelerată a consumului, generată de scumpirile în lanţ, a dus la o accentuare a blocajului financiar, multe firme aflându-se în dificultate şi luând decizia de a limita business-ul la nivelul de supravieţuire”, arată experţii Sierra Quadrant.
Acest lucru se întâmplă şi pentru că multe firme nu au capitalul necesar pentru a rezista până la încasarea banilor de la parteneri.
„Slab capitalizate, fără buffere financiare (rezerve corporative, linii de finanţare bancară) pentru astfel de perioade, multe dintre IMM-uri vor fi victime de serviciu în acest iureş al scumpirilor care a cuprins întreaga lume. Spre exemplu, pentru o firmă care aduce produse din China, dincolo de scumpirea acestora, costurile de transport au crescut de la 5000 de dolari/container la 15-25.000 dolari. În aceste condiţii, un plan de afaceri coerent şi predictibil este greu de pus în practică”, afirmă Ovidiu Neacşu.
În aceste condiţii, potrivit estimărilor companiei, după ce, anul trecut, peste 100.000 de firme şi-au închis porţile pe fondul provocărilor generate de criză, numărul companiilor cu probleme ar putea creşte cu cel puţin 50% în primul semestru din acest an.
„Lipsa de predictibilitate generează neîncredere. E foarte dificil, de exemplu, să îţi conturezi un plan de afaceri în 2022, mai ales în zona de producţie, în condiţiile în care fotografia zilei indică o plafonare a preţurilor la energie şi gaze pentru IMM-uri doar pentru 2 luni, până la 1 aprilie. Ce se va întâmpla după acea dată? Va interveni o nouă plafonare, se vor plăti preţurile pieţei, se va reduce TVA?”, afirmă partenerul Sierra Quadrant.
Deprecierea condiţiilor de business din România necesită un comportament adecvat din partea celor care vor să supravieţuiască şi, totodată, să exploateze oportunităţile generate de criză. Inflaţia, accentuarea blocajului financiar, deprecierea cursului euro, criza din piaţa forţei de muncă şi limitarea accesului la finanţare se traduc, deja, într-o scădere semnificativă a apetitului pentru business, se menţionează în analiză.
„Reticenţa companiilor în a deschide noi linii de business s-a accentuat în acest început de an şi riscă să se extindă în următoarele 6 luni, pe fondul provocărilor generate de sezonul rece. O dezgheţare a apetitului pentru business vedem abia după mijlocul anului. Perspectiva s-ar putea concretiza dacă, de exemplu, inflaţia se va tempera în lunile următoare. Mai sunt şi alţi factori importanţi precum nivelul cursului valutar, atragerea fondurilor UE şi limitarea creşterii costurilor de finanţare”, mai arată analiza Sierra Quadrant.
În acest context, este esenţial ca firmele, oamenii de afaceri să se informeze din timp cu privire la dinamica afacerilor partenerilor.
Restructurarea afacerilor cu probleme, în scopul prevenirii falimentului şi a blocajelor pe lanţurile economice, ajustarea planurilor pentru 2022 pornind de la analiza performanţei partenerilor şi deblocarea banilor din active non-core business, precum terenuri, depozite, spaţii comerciale, autovehicule sau echipamente pentru funcţii secundare, ar trebui să fie în prim-plan.
Gestionarea optimă a numerarului, eliberarea sumelor suplimentare din bilanţ, în general reechilibrarea costurilor pe baza previziunilor revizuite ale veniturilor alături de reconsiderarea investiţiilor vor ajuta, totodată, la prevenirea unor situaţii de risc.
„Criza este, totodată, şi o oportunitate pentru cei care ştiu să îşi gestioneze bine afacerile. Slăbirea lanţurilor comerciale, dispariţia din piaţă a unor competitori va lăsa loc celor care investesc în perspectivă, care ştiu să profite de vulnerabilităţile, de dinamica pieţelor”, a mai spus Ovidiu Neacşu.
În cei 24 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din România, fiind specializată în lucrări de administrare şi lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare şi diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie soluţionate, concomitent cu procedura de insolvenţă: bilanţ de mediu, substanţe periculoase în proprietate, servituţi neclare şi litigii legate de patrimoniu, etc.
Printre dosarele semnificative gestionate în prezent de Sierra Quadrant se află Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), CET SA Bacău, Letea SA Bacău, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigaţie Fluvială Giurgiu NAV SA, Teleferic SA, Rombet SA şi GA-PRO-Chemicals SA.