Creşterea economică a Japoniei a încetinit la 1,4% din PIB în trimestrul al doilea
Media estimărilor economiştilor contactaţi de Bloomberg indica o creştere economică anualizată de 2,3% din PIB.
Faţă de primele trei luni ale anului, PIB-ul a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea, cu un avans de 0,1% al consumului. Exporturile nete au coborât însă cu 0,1% din PIB.
Consumul a înregistrat cea mai slabă creştere de la cutremurul din martie 2011, semnalând scăderea subvenţiilor şi cheltuielilor guvernamentale uriaşe care au susţinut cererea internă după dezastru, în contextul efortului de reconstrucţie.
Exporturile sunt afectate de valoarea ridicată a yenului în raport cu celelalte valute şi de scăderea cererii din Europa, afectată puternic de criza datoriilor de stat.
Datele agravează tensiunile de la Tokyo şi impun guvernului măsuri urgente pentru revigorarea celei de-a treia economii a lumii.
„Pregătirea unei rectificări de buget este un lucru sigur, din moment ce economia japoneză nu se poate aştepta la prea mult sprijin din partea cererii externe, iar guvernul nu are de ales şi trebuie să mobilizeze cheltuieli fiscale. Presiunile politice asupra Băncii Japoniei se vor intensifica, probabil, odată cu instalarea deflaţiei, după cum indică şi datele de astăzi”, a declarat luni pentru Bloomberg un economist japonez.
Subvenţiile guvernamentale destinate populaţiei, pentru încurajarea achiziţiei de autoturisme cu un consum eficient de combustibil, au sprijinit consumul, care generează peste jumătate din PIB. Analiştii anticipează că programul auto se va încheia în luna august, majorând dependenţa economiei de exporturi.
Premierul japonez Yoshishiko Noda a bugetat 19.000 miliarde yeni, reprezentând aproape 250 miliarde de dolari, pentru programul de reconstrucţie demarat după cutremurul de anul trecut.
Săptămâna trecută, Parlamentul japonez a aprobat dublarea taxei pe vânzări, iar ministrul Finanţelor Jun Azumi a declarat în iulie că guvernul va lua în calcul o nouă suplimentare a cheltuielilor publice, în funcţie de datele economice pentru trimestrul al doilea.