Conform datelor preliminare publicate vineri de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în perioada octombrie-decembrie 2014, o creştere anuală de 2,6%, faţă de un avans spectaculos de 5% în trimestrul trei din 2014. Analiştii se aşteptau la o expansiune de 3% în ultimele trei luni ale anului.
Încetinirea, care urmează după două trimestre de creştere solidă, va fi probabil de scurtă durată, în urma scăderii preţului ţiţeiului. Majoritatea economiştilor cred că evoluţia PIB-ului SUA nu va fi afectat de deteriorarea condiţiilor economice din alte state.
Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondială a înregistrat o expansiune de 2,4%, faţă de 2,2% în 2013.
Cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) au crescut cu 4,3% în trimestrul patru (faţă de 3,2% în precedentele trei luni). Este cel mai semnificativ avans din primul trimestru din 2006.
Cheltuielile companiilor cu echipamente au scăzut cu 1,9%, (de la un avans 11% în precedentele trei luni), acesta fiind cel mai semnificativ declin din trimestrul doi din 2009. Exporturile, afectate de aprecierea dolarului, au crescut cu 2,8%, de la 4,5% în trimestrul trei din 2014, în timp ce importurile au urcat cu 8,9%.