Bundesbank: Creşterea economiei germane a încetinit în trimestrul doi

Economica.net
18 04. 2016
hamburg_bundesbank_skulptur_76698800

În primele trei luni din acest an, cererea pe plan intern a contribuit probabil semnificativ la avansul economiei, în timp ce exporturile au avut, comparativ, o contribuţie mai slabă. Ritmul de creştere în trimestrul doi a fost mai lent decât în precedentele trei luni, se arată în buletinul lunar al Bundesbank.

Consumul privat a fost stimulat de majorarea încrederii consumatorilor în primul trimestru din 2016, iar vremea blândă din februarie a stimulat sectorul construcţiilor. Dar în trimestrul doi avansul economiei s-a atenuat, în urma declinului comenzilor industriale şi a scăderii încrederii oamenilor de afaceri, avertizează Banca Centrală a Germaniei.

Comenzile industriale din Germaniei au scăzut neaşteptat în februarie, datele sugerând că încetinirea zonei euro şi a pieţelor emergente afectează cea mai mare economie din Europa.

Comenzile, ajustate în funcţie de factorii sezonieri şi inflaţie, au scăzut cu 1,2% în februarie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,5%, arată datele publicate luna aceasta de Ministerul Economiei de la Berlin. Este cel mai semnificativ declin din ultimele şase luni. Analiştii se aşteptau la un avans de 0,3%.

Cererea internă a urcat cu 0,9%, în timp ce comenzile externe au scăzut cu 2,7%, cel mai semnificativ declin fiind raportat în zona euro, 3,7%.

Creşterea economiei germane a accelerat în 2015, în linie cu estimările analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin, datorită nivelului scăzut record al şomajului, creşterii salariilor, declinului preţului la ţiţei şi a politicii monetare relaxate a Băncii Centrale Europene.

PIB-ul celei mai mari economii europene a crescut anul trecut cu 1,7%, de la 1,6% în 2014, a anunţat recent Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Avansul economiei germane în 2015 a fost în linie cu estimările analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin