Economiştii se aşteptau la un avans de 0,5% în primele trei luni ale anului, scrie Agerpres.
Consumul public şi privat, investiţiile în echipamente şi în sectorul construcţiilor au stimulat creşterea celei mai mari economii europene în primul trimestru din 2015, deşi importurile au depăşit exporturile, a anunţat Destatis.
În ritm anual, PIB-ul Germaniei a înregistrat o expansiune de 1,1% în perioada ianuarie-martie 2015, sub estimările analiştilor, de 1,2%.
Luna trecută, Guvernul de la Berlin a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei în 2015 şi 2016, dar a avertizat că ţara nu-şi poate permite o relaxare a politicilor economice. ‘Succesul economiei nu se întâmplă pur şi simplu’, a afirmat ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, la prezentarea previziunilor de creştere. Astfel, PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze o creştere de 1,8% în 2015 şi 2016, faţă de prognoza precedentă, ce indica un avans de 1,5% anul acesta şi de 1,6% anul viitor.
De asemenea, Sigmar Gabriel a prognozat că numărul angajaţilor va ajunge anul viitor la nivelul record de 43,1 milioane iar salariile vor creşte. ‘Cheltuielile gospodăriilor vor reprezenta motorul de creştere al economiei Germaniei’, a dat asigurări ministrul Economiei.
Şi analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului la ţiţei, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an.
În 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depăşind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis), de 1,5%.