Creşterea economiei portugheze, peste aşteptări în ultimul trimestru din 2013

Economica.net
12 03. 2014
portugalia_96074200

În perioada octombrie-decembrie 2013, PIB-ul Portugaliei a înregistrat un avans de 0,6%, faţă de 0,5% cât se menţiona în estimarea preliminară a Institutului Naţional de Statistică.

În ritm anual, economia portugheză a crescut cu 1,7%, deşi pe ansamblul anului 2013 s-a contractat cu 1,4%.

În trimestrul doi din 2013, economia portugheză a înregistrat prima creştere din 2010, de 0,2%, ţara ieşind astfel din recesiune.

Recent, Guvernul portughez a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei în 2014, la 0,8%, şi a menţinut ţinta de deficit bugetar, deoarece ţara se pregăteşte de ieşirea din programul de asistenţă financiară.

Portugalia vrea să revină deplin pe pieţele financiare după ieşirea din programul de asistenţă financiară, în iunie 2014.

Guvernul şi-a menţinut obiectivul de a înregistra un deficit bugetar de 4% în 2014.

Portugalia ar trebui să solicite o linie de credit de tip preventiv de la Uniunea Europeană, pentru a se asigura că va accesa cu succes pieţele de obligaţiuni, după ce va ieşi din programul de asistenţă financiară, a declarat, luna trecută, fostul ministru portughez de Finanţe Fernando Teixeira dos Santos.

‘Aşa-numitul program de tip preventiv ar fi de dorit. Va arăta că Portugalia are sprijinul partenerilor săi din UE şi ar duce la costuri de împrumut mai scăzute’, a afirmat dos Santos, al cărui Guvern a solicitat în aprilie 2011 asistenţă financiară de 78 de miliarde de euro.

Actualul ministru portughez de Finanţe, Maria Luis Albuquerque, consideră că Portugalia va decide, în aprilie, dacă va accesa sau nu o linie de credit, atunci când va finaliza propriul său program de asistenţă financiară, în 17 mai, sau va urma exemplul Irlandei.

Datoria Portugaliei a ajuns la nivelul record de 129,5% din PIB în 2013, conform estimărilor FMI. Nivelul ridicat al datoriei şi ratele ridicate ale dobânzilor ar putea spori temerile privind capacitatea ţării de a-şi achita datoriile, a apreciat Teixeira dos Santos.

Totuşi, încrederea investitorilor privind Portugalia s-a îmbunătăţit semnificativ, provocând creşterea pieţei bursiere şi scăderea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale.

În ianuarie 2013, Portugalia a vândut obligaţiuni pe cinci ani în valoare de 2,5 miliarde de euro, la un randament de 4,891%, prima vânzare de bonduri cu scadenţa la cinci ani de când ţara a solicitat de la UE şi FMI asistenţă financiară, în 2011.