Creşterea globală a gradului de ocupare a muncii se va deteriora semnificativ în trimestrul al patrulea – ILO

31 10. 2022
corporatist angajat bere parc autorităţile publice

Potrivit acestui organism ONU, există deja semnale că tendinţa de revenire a numărului de ore lucrate la nivel mondial, pe care am văzut-o la începutul lui 2022, s-a inversat în al doilea şi al treilea trimestru. Per total, în perioada iulie-septembrie anul curent erau cu 40 de milioane de joburi de tip full-time mai puţine decât în ultimul trimestru din 2019, care este utilizat ca nivel de referinţă pentru perioada anterioară COVID, scrie Agerpres.

„Pe baza tendinţelor actuale, creşterea globală a gradului de ocupare se va deteriora semnificativ în trimestrul al patrulea din 2022”, susţine ILO într-un nou raport publicat luni.

ILO a dat vina pentru deteriorarea numărului de ore lucrate la nivel global la mijlocul lui 2022 pe reintroducerea restricţiilor sanitare şi perturbările ulterioare apărute pe piaţa muncii din China, precum şi pe războiul din Ucraina şi presiunile inflaţioniste rezultate ca urmare a perturbării exporturilor de energie şi alimente. De asemenea, raportul ILO susţine că o înăsprire excesivă a politicii monetare ar putea provoca „pierderi nejustificate locurilor de muncă şi veniturilor din ţările avansate şi cele în curs de dezvoltare”.

În acest context, noul director general ILO, Gilbert Houngbo, a făcut un apel pentru o serie de politici destinate sprijinirii celor mai vulnerabile persoane şi afaceri, care ar putea include direcţionarea profiturilor excepţionale ale companiilor spre sprijin pentru găsirea unui loc de muncă sau susţinerea veniturilor.

„Nu putem insista suficient de mult pe necesitatea unor pachete sociale şi a nevoii de a asigura că înăsprirea monetară pentru a combate inflaţiei trebuie însoţită de măsuri sociale”, a spus Gilbert Houngbo.

Raportul publicat luni de ILO insistă în mod special pe situaţia dezastruoasă a pieţei muncii din Ucraina. Documentul estimează că 10,4% din forţa de muncă totală a Ucrainei din perioada anterioară războiului, adică 1,6 milioane de persoane, majoritatea femei, sunt acum refugiate în alte ţări. Un sondaj recent arată că doar 28% dintre refugiaţii ucraineni şi-au găsit un loc de muncă salariat sau în regim liber profesionist în ţara gazdă.

„Efectele conflictului sunt resimţite de pieţele muncii din ţările vecine, ceea ce ar putea conduce la o destabilizare politică şi a pieţei muncii din aceste ţări”, afirmă ILO.