Creșterea masivă a Digi în Spania sperie marii operatori, care cer la Bruxelles măsuri pentru limitarea expansiunii. Românii vor fi pe locul patru în piața de telefonie la finalul anului

21 03. 2023
digi

În acest context, publicația amintită spune că marii operatori de telecomunicații fac presiuni la Bruxelles și cer Comisiei Europene să ia măsuri pentru a limita creșterea operațiunilor Digi din Spania.

În iulie 2022, Orange şi MasMovil au semnat un acord pentru fuziunea operaţiunilor din Spania, în cadrul unei tranzacţii care evaluează entitatea rezultată la aproape 19 miliarde de dolari. Fuziunea celui de-al doilea şi, respectiv, celui de-al patrulea operator de telecomunicaţii lasă în urmă Vodafone, care ocupă locul al treilea, deşi este beneficiarul unei pieţe mai consolidate, care se aşteaptă să reducă concurenţa şi să crească profitabilitatea operatorilor. Tranzacţia este supusă aprobării autorităţilor antitrust din UE, care ar trebui să dea un răspuns „cel târziu” în a doua jumătate a anului 2023. Comisia Europeană s-a opus anterior acordurilor care reduc numărul de operatori de la patru la trei pe pieţele importante.

Pe piaţa de telefonie mobilă din Spania exista anterior tranzacției o luptă în patru: Movistar, marcă a Telefonica, deţinea anul trecut o cotă de 28,24%, Orange 22,91%, Vodafone 22,26% şi MasMovil cu 20,55%, conform datelor furnizate în martie 2022 de Autoritatea de reglementare a pieţei, CNMC, citate de Reuters. Al cincilea operator de pe piață ca număr de clienți/servicii era Digi, în fața altor companii spaniole.

The Objective scrie că cele mai mari temeri ale marilor companii din sectorul telecomunicațiilor din Spania se vor împlini, iar acestea nu pot decât să spere că CE va impune restricții pentru a limita creșterea Digi pe această piață. Faptul că sectorul, și în special compania Telefónica, cere Bruxelles-ului să aprobe fuziunea Orange cu MásMóvil fără condiții nu este întâmplător. Temutul al patrulea operator este deja acolo și marile companii știu acest lucru, așa că vor continua să aplice o mare presiune publică pentru a-i minimiza potențialul de creștere, potrivit sursei citate.

Surse de la Telefónica, Orange și Vodafone au mai spus că întărirea Digi ar putea da o lovitură gravă viitorului afacerii lor din Spania. Pe scurt, este vorba de amenințarea apariției unui „nou MásMóvil”, adică un operator care va împinge prețurile în jos și va smulge clienții de la companiile mari, generând o reducere a marjelor și a veniturilor acestora.

Operatorul de origine română are o rețea de fibră în creștere și un număr mai mare de clienți și venituri. Potrivit rezultatelor preliminare pentru anul trecut publicate la BVB, operațiunile Digi din Spania și-au consolidat poziția, la nivel de grup, ”datorită creșterii excepționale a bazei de utilizatori” de telefonie și de internet fix, +74% față de anul precedent, până la 1,1 milioane de RGU. Numărul de utilizatori de telefonie mobilă a crescut semnificativ, cu 27,7% și a atins un total de 3,8 milioane RGU, la fel ca și cel de telefonie fixă, care a urcat cu 69,1%.

Potrivit The Objective, Digi a avut în Spania venituri de 503 milioane de euro la sfârșitul anului 2022 (de patru ori mai mult) și are în prezent peste 4,9 milioane de clienți.

Dacă se va menține acest nivel de creștere, proiecțiile indică că până la sfârșitul acestui an, numărul ar putea ajunge la 6,8 milioane. În ceea ce privește numărul de clienți, Digi ar putea închide anul cu mult peste un milion pentru fibră optică, iar veniturile ar putea ajunge la 600 de milioane de euro. În termeni comparativ, compania din România ar încheia 2023 cu o treime din cei trei milioane de clienți pe care Vodafone îi are în bandă largă mobilă și mai mult de dublu față de cele 2,9 milioane de gospodării conectate la fibra optică de la operatorul britanic.

Este adevărat că Digi mai are mult de parcurs pentru a ajunge pe locul trei în Vodafone, care obține venituri de peste 4.000 de milioane de euro pe an și are peste 15 milioane de clienți, dar îl depășește deja în mai mulți parametri și acest lucru îngrijorează sectorul care vede cum creșterea organică a Digi va continua să fie puternică pe termen mediu. O situație confortabilă care o menține în prezent cu 4% din piață, dar conform unor previziuni ale managerilor superiori din sectorul telecom spaniol, cota ar putea ajunge până la 12% în mai puțin de cinci ani, mai scrie publicația spaniolă.