„Creşterea este peste aşteptări. Erau chiar anticipaţii de recesiune tehnică în România. Dar acum ce a făcut practic INS-ul. A revizuit modul de ajustare sezonieră a seriilor şi prin urmare scădere trimestru versus trimestru anterior a fost în trimestrul III 2020 versus trimestrul III 2021. În schimb, în trimestrul IV versus trimestru III a fost o creştere, ceea ce înseamnă că a fost în ultimul an doar un trimestru cu scădere. Deci scenariul de recesiune tehnică nu mai ţine”, a explicat Adrian Codirlaşu pentru Agerpres.
El a precizat că şi datele pentru primul trimestru din acest an faţă de primul trimestru din 2021 arată o creştere de 6,5% a PIB, deci mai bune decât anticipaţiile. De asemenea, el a precizat că acest lucru s-a văzut deja în consum.
Adrian Codirlaşu a explicat că şi în cazul în care nu exista o schimbare de metodologie a calculului nu exista pericolul unei recesiuni tehnice.
Totodată, acesta a menţionat că evoluţiile au fost anticipate prin Raportul asupra inflaţiei de către Banca Naţională a României.
Economia României a crescut cu 5,2% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul consemnat a fost de 6,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi.
În ceea ce priveşte evoluţia PIB în ultimul trimestru al anului trecut, INS a explicat faptul că pe serie ajustată sezonier indicii de volum au fost modificaţi faţă de a doua variantă provizorie ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022, cât şi a schimbării modelului aplicat pentru ajustarea sezonieră în seria trimestrială.
Astfel, dacă potrivit datelor publicate în aprilie PIB a scăzut cu 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, noile date arată că economia a consemnat un avans de 1%.
„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022 cât şi a schimbării modelului aplicat pentru ajustarea sezonieră în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2021, publicată în comunicatul de presă nr. 85 din 8 aprilie 2022. Astfel: rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, au fost revizuite de la 101,9% la 101,1%; rezultatele trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul III 2020, au fost revizuite de la 101,6% la 103,3%; rezultatele trimestrului III 2021, comparativ cu trimestrul II 2021, au fost revizuite de la 100,4% la 97,1%; rezultatele trimestrului IV 2021, comparativ cu trimestrul III 2021, au fost revizuite de la 99,9 la 101,0%”, se precizează în comunicatul INS.