Creşterea puternică a comerţului mondial este ameninţată de protecţionism, avertizează OMC

Escaladarea tensiunilor comerciale între marile puteri economice mondiale şi ameninţarea revenirii protecţionismului riscă să compromită creşterea solidă a comerţului mondial, preconizată la 4,4% în acest an, a avertizat joi directorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevedo, transmite AFP.
Economica.net - joi, 12 apr. 2018, 11:09
Creşterea puternică a comerţului mondial este ameninţată de protecţionism, avertizează OMC

Timp de un deceniu după criza financiară, ritmul de creştere a comerţului mondial a fost unul modest, cu un avans mediu de 3% pe an. Însă anul trecut, comerţul mondial a crescut cu 4,7%, mult peste estimările iniţiale privind un avans de 3,6%, urmând ca în acest an să înregistreze o creştere de 4,4%, urmată de un avans de 4% în 2019.

‘Creşterea puternică a comerţului pe care o înregistrăm în prezent va fi vitală pentru a susţine creşterea şi relansarea economică precum şi pentru a susţine crearea de locuri de muncă. Totuşi, aceste progrese importante ar putea fi rapid compromise dacă guvernele recurg la politici comerciale restrictive, în special în contextul măsurilor şi contramăsurilor care ar putea conduce la o escaladare imposibil de gestionat’, a declarat directorul general de la OMC, Roberto Azevedo.

În ultimele săptămâni, SUA şi China, primele două economii ale lumii, s-au ameninţat reciproc cu impunerea unor tarife vamale în valoare de zeci de miliarde de dolari, ceea ce a dat naştere la îngrijorări că Washingtonul şi Beijingul ar putea declanşa un război comercial cu consecinţe importante asupra economiei mondiale.

Economiştii OMC au îmbunătăţit joi estimările privind creşterea comerţului mondial în 2018, până la 4,4% de la 3,2% cât estimau anterior. ‘Aceste estimări nu iau în calcul posibilitatea unei escaladări dramatice a restricţiilor comerciale. Nu este posibil de cuantificat în mod exact efectele unei escaladări majore, dar în mod clar ar fi grave’, a spus Azevedo.

În 2019, comerţul mondial ar urma să înregistreze o creştere de 4%. Cu toate acestea, OMC se aşteaptă ca activitatea economică să fie afectată şi în 2019 efectele escaladării restricţiilor comerciale, ceea ce ar putea să se traducă prin confirmarea unor scenarii mai pesimiste.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...