Creșterea vânzărilor Renault a frânat la 1,3% în 2024, față de 9% în 2023

Producătorul francez de automobile Renault a anunțat joi că vânzările au crescut cu 1,3% în 2024, cu un al patrulea trimestru puternic determinat de noi lansări contribuind la compensarea cererii slabe la începutul anului.
Economica.net - joi, 16 ian. 2025, 09:01
Creșterea vânzărilor Renault a frânat la 1,3% în 2024, față de 9% în 2023

Grupul francez Renault, din care face parte și Dacia, a publicat raportul comercial pentru 2024. Conform documentului, grupul a comercializat 2.264.815 de vehicule la nivel global, în creștere cu 1,3% față de 2023.

Creșterea vânzărilor grupului Renault este sub cea din 2023, atunci când atingea 9%, în condițiile în care sectorul auto global s-a confruntat cu un an dificil, în care inflația a afectat apetitul consumatorilor pentru vehicule noi și surplusul de producție din China a inundat piața.

Din totalul vânzărilor grupului, 1.577.351 de vehicule au purtat marca Renault (+1,8%), 676.340 pe cea a Dacia (+ 2,7%) și 4.585 pe cea a Alpine (+5,9%).

În Europa , Renault Group a înregistrat o creștere a vânzărilor de 3,5%, dublă față de cea a pieței. Cu 1.599.051 unități vândute, Renault Group se află pe podiumul constructorilor auto de pe continent. Modelul Dacia Sandero este cel mai vândut vehicul pe toate canalele de distribuție.

În afara Europei, bazându-se pe strategia International Game Plan, marca Renault a înregistrat o creștere a vânzărilor în Brazilia (+10,3%), datorită modelului Kardian, și în Coreea de Sud (+80,6%), datorită lansării modelului Grand Koleos, primul vehicul al noii entități Renault Korea.

Un detaliu important din raportul grupului francez arată că Maroc și România sunt statele în care are cea mai mare cotă de piață din lume. Mai exact, deși în clasamentul vânzărilor, țara de bază a grupului, Franța, domină cu 541.795 de vehicule Renault, Dacia și Alpine înmatriculate cota de piață acolo este de 25,8% cota de piață din România, țară aflată doar pe locul 10 în clasamentul piețelor Renault în funcție de vânzări cu un total 61.217 vehicule, cota de piață este de 35,5%, mult peste ce,a din Franța. La fel, în Maroc, țară în care grupul a vândut 67.686 unități, cota de piață este chiar mai mare decât în România, 38,4%. Deloc întâmplător, în ambele state menționate se află uzinele de asamblare pentru marca Dacia.

Grupul Renault își continuă ofensiva de electrificare, 34,7% din vânzările din Europa fiind modele electrificate (+7,5 puncte procentuale vs. 2023). Totodată, vânzările de vehicule hibride au crescut cu 45%, reprezentând acum 25,5% din vânzările totale ale grupului. Marca Renault își consolidează poziția a doua în Europa cu 40% vehicule hibride din totalul vânzărilor de mașini termice.

Vehiculele electrice au reprezentat doar 9% din vânzările grupului Renault, mult sub cota de circa 20% care îi va fi necesară în 2025 pentru a evita amenzile drastice impuse de UE.

Tranziția către modelele electrice se află în plin avânt la Renault, acest lucru reflectându-se deja în mixul din trimestrul al patrulea, când electricele au reprezentat 12% din totalul vânzărilor. În cazul mărcii Renault, vehiculele electrice reprezintă 13% din totalul vânzărilor.

Un indicator important pentru viitorul unei companii, nivelul comenzilor la nivel de grup în Europa reprezentau, la sfârșitul lunii decembrie, echivalentul a două luni de vânzări.

Conform celor de la Renault, în 2025 grupul va lansa șapte noi modele. Pentru a susține ofensiva de electrificare în Europa vor fi introduse pe piață Renault 4 E-Tech, Dacia Bigster, Alpine A390 și Mobilize Duo/Bento, alte trei vehicule urmând a fi lansate, în cadrul International Game Plan, pentru a crește cota de piață a mărcii Renault în America Latină.

Principalul producător auto european Volkswagen a anunțat marți că vânzările sale au scăzut cu 2,3% anul trecut, deoarece se străduia să reducă costurile acasă și să lupte cu un război al prețurilor în China, cea mai mare piață a sa.

Citește și:
– Dacia a vândut 676.340 vehicule la nivel mondial în 2024, în creștere cu 2,7% față de 2023

Te-ar mai putea interesa și
Vin americanii. Un mare fond din Chicago cumpără fabricile de țevi Artrom din Slatina și Reșița
Vin americanii. Un mare fond din Chicago cumpără fabricile de țevi Artrom din Slatina și Reșița
Artrom Steel Tubes S.A a ajuns la un acord pentru a fi preluată de către GLGH Steel, companie a fondului de investitii american Great Lakes Global Holdings....
Omenirea a eliberat relele din Cutia Pandorei – Antonio Guterres, secretar general ONU. Tehnologiile scăpate de sub control, războaie sau încălzirea globală sunt printre ele
Omenirea a eliberat relele din Cutia Pandorei – Antonio Guterres, secretar general ONU. Tehnologiile scăpate de sub ...
Omenirea a eliberat relele unei Cutii moderne a Pandorei, a avertizat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ...
FMI vine în România la începutul lunii februarie
FMI vine în România la începutul lunii februarie
O misiune a FMI va vizita Bucureștiul în perioada 3-7 februarie 2025, pentru a efectua o vizită periodică vizită obișnuită ...
Ce categorii de persoane fizice beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuției
Ce categorii de persoane fizice beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuției
Categoriile de persoane fizice care beneficiază de asigurare de sănătate, fără plata contribuției, sunt definite în ...