Creșterile masive ale salariului minim sperie companiile. Milcev, Ernst&Young(EY): O nouă majorare poate schimba planurile pe termen lung
O Directivă a Uniunii Europene arată că salariul minim pe economie trebuie să ajungă la 47% plus sau minus două procente din salariul mediu pe economie, în toate țările membre. ”În România s-a cam atins acest indicativ. Totuși după majorarea cu 12% a salariului minim în vara lui 2024, guvernul a trecut în calendar o nouă majorare, de 10%, în 2025”, spune Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică la EY România.
Milcev arată că la ora actuală există circa 1,8 milioane de angajați care sunt plătiți cu salariul minim pe economie. În condițiile în care din 2025 vom mai avea o creștere, totalul majorărilor va fi de peste 20%. Cu o inflație în jur de 5% și majorări salariale de peste 20% poate apărea un șoc ridicat asupra competitivității unei companii. Știm, de exemplu, că în retail, majoritatea angajaților sunt plătiți cu salariul minim pe economie.
”Încă o majorare a salariului minim în 2025 pentru 800.000 de români poate schimba planuri de afaceri pe termen lung. Apare în aceste condiții întrebarea: mai suntem sau nu competitivi?”, subliniază Milcev. În plus, această majorarea ar avea ca impact o creștere a veniturilor bugetare de numai 2,9 miliarde lei, fapt care ar ajuta prea puțin deficitul bugetar existent.
Salariul minim brut pe economie va fi majorat la 4.050 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2025 şi va fi cu 9,46% mai mare decât cel în vigoare acum, conform unui proiect de HG. 1,8 milioane de angajaţi vor beneficia de majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025, spune executivul.
Printre criteriile luate în calcul de executiv în procesul de stabilire a salariului minim brut pe economie se numără productivitatea muncii, evoluţia indicelui preţurilor de consum, creşterea economică. În prezent, salariul de bază minim brut pe economie este 3.700 lei lunar pentru normă întreagă, conform Hotărârii Guvernului nr. 598/2024.