Creţu, despre fuziunea Elcen-Termoenergetica: La acest moment se pare că s-au aliniat planetele
„Suntem în procedură de fuziune cu Termoenergetica. Se vorbeşte într-adevăr de foarte mulţi ani, dar la acest moment se pare că s-au aliniat planetele. Fuziunea dintre cele două companii, Elcen-Termoenergetica, presupune o configuraţie nouă, un sistem informatic integrat, investiţii în CET-uri, automatizare, la nivelul anului 2024, care să transmită date şi, evident, să fie integrate. Este nevoie contorizare inteligentă. N-are rost să mai discutăm de contoarele din Bucureşti, puse când eram noi tineri, când era Băsescu primar, ca să spunem mai direct. Deci au trecut 20 de ani, chiar mai mult. Proiecte există, dar ceea ce contează foarte mult este partea de finanţare a acestor proiecte, pentru că dacă rămâne doar la ideea de fonduri proprii, ele vor fi permanent amânate. Degeaba facem toate investiţiile din lume dacă noi nu avem controlul. În acest moment sunt doi-trei oameni care au creion şi hârtie, realist. Se lucrează la modul antic. Nu ştie primarul de sector ce face primarul general, ce face Administraţia Străzilor, ce face Enel, ce face Apa Nova, Termo etc. Este nevoie de digitalizare, mai ales la nivel de Bucureşti. Noi, la nivel de termoficare, spunem că avem această viziune, ştim ce vrem, lucrăm la proiecte, ne trebuie posibilitatea de a le finanţa. Şi, evident, Primăria Municipiului Bucureşti să-şi plătească datoria”, a subliniat şeful Elcen.
Creţu este de părere că, la momentul actual, digitalizarea este percepută în România ca fiind „ceva de lux, nu ceva extrem de necesar”.
„Digitalizarea este încă percepută ca fiind ceva de lux, nu neapărat ca fiind ceva extrem de necesar. Şi spun asta pentru că, în ultimii şapte, opt, zece ani am tot încercat să pun proiecte de digitalizare pe masă şi permanent ele sunt la „şi altele” sau „n-avem bani acum de digitalizare”. Mă refer aici mai ales la partea de termoficare, acolo unde suntem noi. Când vorbim de buget pentru digitalizare, mai întâi să reparăm ţeava, mai întâi să cârpim… Eu sunt convins că proiectele de digitalizare pot aduce valoare adăugată foarte mare sau mult mai mare. Însă, cine să înţeleagă, cine să vadă aceste lucruri? Concret, Bucureştiul astăzi nu este digitalizat. Termoficarea, astăzi, nu este digitalizată şi ar putea să fie digitalizat. Proiectele există, dar încă sunt acele datorii curente, acea luptă pentru supravieţuire, acele cheltuieli curente, iar partea de investiţii rămâne în planul doi. Care e soluţia? Soluţia sunt programele pe fonduri europene, în momentul în care există o componentă de grant, nerambursabilă. Când vorbim de digitalizare din fonduri proprii, e un pic complicat”, a spus Creţu.
Digitalizarea sectorului energetic şi consolidarea securităţii cibernetice în domeniu reprezintă principalele teme care vor fi abordate luni în cadrul unei conferinţe organizată de publicaţia Focus Energetic, sub patronajul Ministerului Energiei, în parteneriat cu Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat.