Creţu: Liderii eurodeputaţilor socialişti îi cer lui Barroso acţiuni faţă de Marea Britanie

Economica.net
31 01. 2013
barroso_04241800_14582100

Conform unui comunicat al Corinei Creţu, scrisoarea deschisă este cosemnată de Hannes Swoboda, liderul europarlamentarilor socialişti, şi de şefii delegaţiilor socialiste, română şi bulgară, din Parlamentul European, Cătălin Ivan şi Ivailo Kalfin.

Europarlamentarii socialişti solicită Comisiei Europene să ia toate măsurile posibile pentru a evita încălcarea de către autorităţile de la Londra a tratatelor europene, care prevăd dreptul la libera angajare în toate statele UE pentru români şi bulgari, cel târziu de la 1 ianuarie 2014.

„Sunt revoltătoare şi îngrijorătoare atât campania de denigrare şi instigările la încălcarea normelor europene, cât mai ales poziţiile tot mai tranşante ale unor membri ai guvernului britanic pe această temă. Vom continua toate demersurile posibile pentru a garanta ridicarea, în acest an, a restricţiilor la angajare pentru cetăţenii români, în toate cele 27 de ţări ale Uniunii”, a declarat Corina Creţu, conform comunicatului.

Ea a precizat că procedura de infringement iniţiată de comisarul Viviane Reding împotriva Marii Britanii – în legătură cu durata procedurii de emitere a documentelor de rezidenţă pentru lucrătorii români şi bulgari – reprezintă un avertisment al Executivului comunitar privind riscurile nerespectării prevederilor europene referitoare la libera circulaţie în UE.

„Deşi 2013 a fost declarat Anul European al Cetăţenilor, ne confruntăm cu riscul ca locuitorii celor mai recente membre ale Uniunii Europene să nu se bucure de toate drepturile ce le revin conform tratatelor de aderare. Mai mult, valul de declaraţii ostile din ultima vreme, în special din Marea Britanie, tinde să-i stigmatizeze pe cetăţenii celor două ţări ca fiind europeni de categoria a doua, invocându-se un pretins pericol pentru echilibrul social prin simpla exercitare a drepturilor fundamentale la libera circulaţie şi muncă”, se arată în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Barroso.

Comisarul european Viviane Reding a adresat o scrisoare autorităţilor române în care afirmă că CE iniţiază proceduri de infringement împotriva Marii Britanii pentru nerespectarea în totalitate a regulilor UE privind libertatea de circulaţie.

În scrisoarea datată ianuarie 2013 se arată, conform unor surse, că împotriva Marii Britanii sunt iniţiate proceduri de infringement în vederea asigurării transpunerii integrale şi corecte a regulilor UE privind libera circulaţie.

„Una dintre problemele ridicate în aceste proceduri a fost că Marea Britanie nu eliberează muncitorilor din România şi Bulgaria, în primul an în care aceştia muncesc în această ţară, aceleaşi documente ca în cazul muncitorilor din alte state membre”, se arată în scrisoare.

Recunoscând că legile UE permit Marii Britanii să menţină temporar un sistem de permise de muncă pentru lucrătorii din România şi Bulgaria, Comisia a conchis că cei care au permis de muncă au acelaşi drept de şedere ca şi ceilalţi muncitori din UE şi trebuie să le fie emise documentele corespunzătoare de rezidenţă, se mai arată în scrisoarea lui Reding.

Marea Britanie a recunoscut că muncitorilor din România şi Bulgaria trebuie să le fie emise documentele corespunzătoare de rezidenţă potrivit directivelor UE, iar Comisia a cerut detalii de la autorităţile britanice privind timpul de aşteptare pentru obţinerea acestor documente, inclusiv în lumina probelor furnizate de cetăţeni europeni care se plâng de întârzieri.

În scrisoare se precizează că răspunsul autorităţilor din Marea Britanie este aşteptat.

Presa britanică a relatat că euroscepticii din Partidul Conservator britanic îl presează pe David Cameron, premierul Angliei, să menţină restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari şi în anul 2014.

De asemenea, presa britanică a relatat, recent, că Guvernul de la Londra ia în considerare, între alte opţiuni, lansarea unei campanii publicitare negative în România şi Bulgaria, în încercarea de a a-i convinge pe potenţialii imigranţi să nu vină în Marea Britanie după anularea restricţiilor, în 2014.

Downing Street a anunţat că Guvernul este hotărât să împiedice un potenţial impact al imigranţilor asupra pieţei muncii, dar a subliniat că Marea Britanie va acţiona în cadrul dreptului la liberă circulaţie în UE. Guvernul ar examina totodată ideea unei campanii publicitare negative adresate unor potenţiali imigranţi români şi bulgari care să combată ideea potrivit căreia străzile britanice sunt „pavate cu aur”.

Măsurile tranzitorii, introduse în 2005, care restricţionează drepturile cetăţenilor români şi bulgari de a trăi şi munci în alte state UE vor expira la 1 ianuarie 2014. În prezent nu există nicio estimare oficială a numărului potenţialilor imigranţi din cele două state. Parlamentari conservatori avertizează că nu trebuie să se repete situaţia de la aderarea Poloniei la UE, când laburiştii au subestimat numărul potenţial al imigranţilor.