Creţu: Neadoptarea legislaţiei achiziţiilor publice va paraliza pe orizontală toate programele operaţionale

Neadoptarea în Parlamentul României a legislaţiei achiziţiilor publice va paraliza pe orizontală toate programele operaţionale, a declarat marţi comisarul european pentru politică regională Corina Creţu.
Economica.net - mar, 10 mai 2016, 09:10
Creţu: Neadoptarea legislaţiei achiziţiilor publice va paraliza pe orizontală toate programele operaţionale

‘Din păcate, suntem la jumătatea anului 2016, deci timpul nu lucrează în favoarea României. Provocările în acest moment, traduse în priorităţi absolute, sunt din punct de vedere al Comisiei Europene, şi sunt foarte preocupată personal de aceste subiecte, asistenţa medicală, achiziţiile publice şi gestionarea deşeurilor. Pentru că, în primul rând achiziţiile publice dacă nu se adoptă, aşa cum ne promisese dl Dîncu, legislaţia în Parlamentul naţional, practic această neadoptare a legislaţiei va paraliza pe orizontală toate programele operaţionale. În domeniul asistenţei medicale ştim foarte bine că inclusiv Raportul de ţară al Comisiei Europene pentru 2016 certifică şi reliefează faptul că domeniul sănătăţii este un domeniu critic, iar în privinţa gestionării deşeurilor sigur, poate suna apocaliptic, dar aceştia sunt paşii în Comisia Europeană, România deja a depăşit perioada în care ar fi trebuit să implementeze aquis-ul comunitar în ceea ce priveşte colectarea separată a deşeurilor, reciclarea deşeurilor, depozitarea lor. Şi Comisia a notificat deja România că mai are o perioadă până la care, dacă nu se vor îndeplini aceste condiţionalităţi exacte, cum le numim noi la Bruxelles, vom merge mai departe către Curtea Europeană de Justiţie. Din păcate, în cazul în care aceste condiţionalităţi nu sunt îndeplinite până la finalul lui 2016 Comisia ar putea fi nevoită să suspende plăţile’, a subliniat Corina Creţu, la cea de a III-a ediţie a Forumului Fonduri Europene.

Comisarul european a afirmat că directivele privind achiziţiile publice nu au fost transpuse în aquis, iar termenul – limită pentru transpunerea directivelor europene a fost 19 aprilie 2016.

‘Într-adevăr, este nevoie ca ANAF să vină cu nişte îndrumări pentru a alinia formal procedurile de achiziţii publice cu dispoziţiile noilor directive. (…) În opinia Comisiei Europene, acest blocaj trebuie rezolvat rapid, ori în Parlament ori printr-o ordonanţă de urgenţă, pentru că, dacă întârzierile vor continua, este o disfuncţionalitate care afectează pe orizontală toate programele operaţionale. Toate programele operaţionale pot fi blocate prin lipsa acestei legislaţii privind achiziţiile publice’, a atras atenţia Corina Creţu.

Potrivit acesteia, o altă zonă pe care Comisia Europeană consideră că trebuie tratată cu prioritate este aceea a evaluării de către autorităţile de audit a eficienţei cadrului formal şi funcţional specific instituţiilor de implementare, autorităţilor de management şi autorităţilor de certificare.

‘În opinia noastră este nevoie de o înţelegere cat mai urgentă între autorităţile de management şi autorităţile de audit, pentru ca aceste instituţii să înceapă să funcţioneze. Este la fel de important ca toate procedurile să fie cât mai sigure şi mai eficiente, iar responsabilităţile între instituţii să fie foarte clare. (…) Am încredere că Guvernul şi autorităţile locale vor şti să nu fie afectate de confruntările electorale, vor şti să separe lupta politică de administraţie, pentru ca 2016 să nu fie un an pierdut pentru România Cred că fac acest apel în special către autorităţile locale să continue să fie preocupate de implementarea proiectelor, mai ales a celor care au ca dată finală inclusiv 2016’, a spus Corina Creţu.

Te-ar mai putea interesa și
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la implicaţiile economice şi sociale ale viitorului acord de liber......
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte ...
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cele mai reduse proporţii de cetăţeni care merg în vacanţă, ...
Renault nu se opune fuziunii dintre Nissan și Honda
Renault nu se opune fuziunii dintre Nissan și Honda
Producătorul francez de automobile Renault, cel mai mare acționar al Nissan, este deschis, în principiu, fuziunii producătorului ...