„Banii europeni au început deja să vină în România, nu mai vorbim de rată de absorbţie zero. Peste vară Comisia a rambursat deja 95 de milioane pentru iniţiativa pentru IMM şi pentru asistenţă tehnică. Mai avem în analiză facturi, adică cereri de plată, de 350 de milioane de euro care urmează a fi plătite cât mai curând posibil. În ciuda acestor veşti bune, i-am spus domnului prim-ministru că sunt multe lucruri de rezolvat, care ţin exclusiv de autorităţile naţionale. Mă refer la ritmul de pregătire al proiectelor şi de implementare, trebuie menţinut ritmul accelerat în aceste domenii, tocmai pentru faptul că s-a demarat atât de lent exerciţiul financiar 2014-2020″, a declarat Corina Creţu, citată de News.ro.
Problemele semnalate de Corina Creţu sunt legate de managementul deşeurilor, achiziţiile publice, infrastructura pentru cercetare şi domeniul transporturilor.
„Cu toţii ne dorim o pregătire mult mai serioasă a proiectelor privind infrastructura”, a subliniat comisarul european.
Premierul Mihai Tudose a invitat-o pe Corina Creţu să participe la începutul şedinţei de Guvern, în cadrul căreia ea a afirmat că speră ca previziunile de atragere a cât mai multor fonduri europene „să se concretizeze”.
„Sper ca previziunile dumneavoastră de atragere a cât mai multor fonduri europene să se concretizeze. Cred că condiţiile sunt foarte bune. România este ţara cu cea mai mare creştere economică din UE, fapt reconfirmat de Eurostat. Cred că prin reforme structurale şi cu ajutorul fondurilor europene, prin îmbunătăţirea mediului de afaceri, mediului investiţional, cred că se poate ca această creştere economică să devină sustenabilă pe termen lung”, le-a spus Corina Creţu miniştrilor şi a felicitat autorităţile pentru faptul că „exerciţiul financiar 2007-2013 s-a încheiat în condiţii nesperat de bune”.