‘Persoane necunoscute i-au propus aproximativ 200.000 de dolari comandantului regimentului trupelor de interne ale Ucrainei, dislocat la Sevastopol. Ofiţerul i-a refuzat şi a spus că rămâne fidel jurământului şi convingerilor sale’, a menţionat Ministerul de Interne ucrainean.
Potrivit acestuia, trupele de interne, staţionate în Crimeea, rămân fidele jurământului de credinţă şi poporului ucrainean şi continuă să-şi îndeplinească obligaţiile privind asigurarea ordinii publice şi combaterea criminalităţii în regiune, în conformitate cu legile statului.
Ministrul ucrainean interimar al apărării, Igor Teniuh, a declarat că trupele ruse din Crimeea au blocat majoritatea unităţilor militare ale armatei ucrainene, desfăşurate în regiune, în încercarea de a-i provoca pe militarii ucraineni şi apoi a declanşa ‘operaţiunea’, care a fost planificată de un an de Moscova.
Nicio unitate militară, garnizoană sau navă ucraineană nu s-a conformat ultimatumului dat de militarii ruşi de a preda armele şi de a jura credinţă ‘autoproclamatului’ guvern al Crimeii, au indicat în acelaşi timp oficiali ai marinei ucrainene, citaţi de Radio Svoboda (antenă a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Nu s-au înregistrat nici dezertări ale militarilor ucraineni în Crimeea, cu excepţia fostului comandant al marinei, Denis Berezovski, conform acestora.
În cursul nopţii de luni spre marţi nu a avut loc niciun asalt sau atacuri asupra unităţilor militare ucrainene, cu toate că situaţia rămâne tensionată, a declarat marţi dimineaţă şeful centrului de presă al Ministerului ucrainean al Apărării în Crimeea, Vladimir Selezniov.
După cum a relatat media ucraineană, comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră, Aleksandr Vitko, a dat un ultimatum militarilor ucraineni din Crimeea – să predea armele până la 05:00 (ora locală) în caz contrar va începe un asalt asupra tuturor unităţilor ucrainene din peninsulă. Moscova a infirmat ulterior această informaţie, calificând-o drept un ‘nonsens’.
În special, a spus el, a crescut numărul de activişti proruşi şi membri ai detaşamentelor de ‘autoapărare’ în faţa cartierului general al marinei ucrainene din Sevastopol şi al cartierului general al coastei de pază din Simferopol – capitala regiunii.
Pe de altă parte, agenţia de presă Ria Novosti relatează că trei regimente de rachete din cadrul forţelor ucrainene de apărare antiaeriană, dislocate pe teritoriul republicii autonome, au trecut de partea autorităţilor proruse din Crimeea.
Un oficial din guvernul local a declarat că de partea populaţiei din Crimeea au trecut din regimentele de rachete nr.50, nr.55 şi 147 din Eupatoria, Feodosia şi Fiolent, în total 700 de militari.
Surse ucrainene au mai declarat, potrivit Radio Svoboda, că există concentrări de trupe la frontierele terestre ale Ucrainei cu Rusia în zona regiunilor Harkov, Lugansk şi Doneţk.
Pe fondul acestor informaţii, a căror veridicitate este greu de probat, preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin marţi ca unităţile şi trupele care au luat parte la exerciţiile, iniţiate la dispoziţia sa în data de 26 februarie, să revină la bazele lor de dislocare permanentă. În conformitate cu ordinul său, ar urma ca trupele ruse din districtul militar Vest, situat în apropiere de Ucraina, şi cele din districtul militar Centru, să se retragă la bază până în data de 7 martie, aşa cum a precizat ulterior ministrul rus al apărării Serghei Şoigu.