Crimeea: Rusia condiţionează participarea sa la următoarea sesiune a APCE

Delegaţia Rusiei va părăsi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) în cazul în care se va ajunge să fie supusă la vot problema suspendării atribuţiilor sale în cadrul organizaţiei, a declarat marţi Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal), informează Ria Novosti şi ITAR-TASS.
Economica.net - mar, 01 apr. 2014, 10:20
Crimeea: Rusia condiţionează participarea sa la următoarea sesiune a APCE

Avertismentul liderului parlamentar rus intervine în contextul informaţiilor că la apropiata sesiune a APCE ar putea să fie votată o rezoluţie prin care delegaţiei ruse să-i fie suspendat dreptul de vot, ca represalii în urma anexării Crimeii la Federaţia Rusă.

‘Noi admitem că sentimentele antiruseşti în cadrul APCE ar putea să prevaleze. În acest caz credem că este important să nu se ajungă la situaţia în care să fie supusă la vot problema suspendării atribuţiilor pentru delegaţia rusă. Dacă vom vedea că lucrurile se îndreaptă înspre un asemenea deznodământ, delegaţia rusă va părăsi APCE înaintea votului’, a afirmat Puşkov, şeful delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

‘Luăm în considerare un astfel de scenariu. Despre această decizie a noastră ştie şi conducerea APCE, astfel mingea este în terenul acesteia’, a mai spus el.

La iniţiativa mai multor ţări, APCE ar putea ca la următoarea sa sesiune din 7-11 aprilie să supună la vot o rezoluţie prin care delegaţiei Federaţiei Ruse să i se suspende dreptul de a vota în cadrul forumului paneuropean. APCE a mai lipsit în trecut Rusia de drept de vot în 2000, ca urmare a declanşării celei de-a doua campanii cecene, dar în 2001 i-a restituit acest drept.

Mai mult, şeful delegaţiei britanice, Robert Walter, a propus anterior ca tuturor membrilor delegaţiei Rusiei la APCE să li se ridice toate atribuţiile.

Pe fondul acestor ameninţări, vicepreşedintele Dumei, Vladimir Jirinovski, consideră că Rusia ar trebui să găsească o modalitate prin care să pedepsească ţările care au iniţiat rezoluţia ce prevede excluderea Federaţiei Ruse din Consiliul Europei. ‘Noi acolo (la APCE) vom lua toate măsurile pentru a nu permite excluderea Rusiei din Consiliul Europei, iar, pe termen lung, ţările care au iniţiat această rezoluţie să fie pedepsite’, a afirmat Jirinovski, un controversat politician rus, de orientare ultranaţionalistă, lider al Partidului Liberal-Democrat din Rusia (LDPR).

Jirinovski a spus că, anual, Rusia cotizează la APCE, conform calculelor sale, până la 20 de milioane de euro, dar cu toate acestea ‘părerea sa nu este auzită’ şi în ea se aruncă doar cu ‘noroi’. ‘Plătim bani ca să fim criticaţi, calomniaţi, insultaţi la fiecare sesiune plenară. De patru ori pe an’, a mai spus politicianul rus, adăugând că aceasta situaţie este greu de tolerat.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Producătorul auto chinez Chery a început asamblarea maşinilor în Rusia, pentru a le vinde în această ţară, la trei fabrici părăsite de rivalii occidentali, inclusiv Volkswagen şi Mercedes,......
Proteste masive în Spania pentru scăderea prețurilor la locuințe
Proteste masive în Spania pentru scăderea prețurilor la locuințe
Mii de oameni au ieşit în stradă duminică la Madrid pentru a cere preţuri mai accesibile la locuinţe, într-un context ...
Arieratele bugetului au crescut cu 18,6%, în august 2024
Arieratele bugetului au crescut cu 18,6%, în august 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 18,6%, în august 2024, comparativ cu luna precedentă, la 552,1 milioane ...
Telefoanele ar trebui să coste mai mult pentru a compensa impactul asupra naturii – ABN Amro. Noi reguli UE din 2025
Telefoanele ar trebui să coste mai mult pentru a compensa impactul asupra naturii – ABN Amro. Noi reguli UE din 2025
Producția globală de telefoane, adidași și canapele este responsabilă pentru distrugerea a aproximativ 2.564.000 de ...