Criminalitatea digitală, în creştere cu 150%: hoții de criptomonede au furat 4,4 miliarde de dolari în 2019
Pierderile au urcat cu peste 150% în primele 9 luni ale acestui an, de la 1,7 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului 2018.
„Există o creștere relativ constantă a activității infracționale de la an la an și nu ne așteptăm să se schimbe peste noapte”, a declarat Reuters, directorul general al CipherTrace, Dave Jevans. Cu toate acestea, Jevans a remarcat, de asemenea, că al treilea trimestru al acestui an a înregistrat doar 15,5 milioane de dolari în pierderi legate de infracțiuni, cea mai mică cifră trimestrială în doi ani.
El a adăugat și că atacurile în valoare de sub cinci milioane de dolari deseori nu sunt raportate, platformele de tranzacţionare şi poliţia concentrându-se pe riscurile mai mari.
Potrivit CipherTrace, dintre cele mai mari 120 de platforme de tranzacţionare a criptomonedelor la nivel mondial, 65% impun condiţii slabe pentru cunoaşterea clienţilor.
Cum a ajuns industria cripto la pierderi legate de criminalitate 4,4 miliarde de dolari?
Jevans a mai spus că strategia hoţilor pare să fi evoluat pentru a deveni mai eficientă în timp. „Atacatorii de astăzi au răbdare și sunt dispuși să petreacă mai mult timp așteptând o plată”, a explicat el. „Nu numai că am văzut din ce în ce mai multe furturi și escrocherii de 100 de milioane de dolari, cei responsabili acționează cu atenție, încasând doar cantități mici pentru a rămâne sub radar”.
În plus, „atacurile mici sunt adesea ușor de evitat, dar atacurile țintite sunt mult mai profitabile.” Jevans a remarcat, de asemenea, o mutare de la furturile legate de hack-uri către infracțiuni proiectate social, inclusiv escrocherii de exit și alte tipuri de fraudă. Aceasta ar putea fi considerată o dovadă a securității îmbunătățite la schimburile cripto.
Prin urmare, deși pot exista mai puține atacuri în general, atacurile care sunt executate tind să ducă la furtul unor sume mult mai mari. Într-adevăr, aproximativ 65% din cei 4,4 miliarde de dolari poate fi atribuită companiei PlusToken, care se presupune a fi un mare joc piramidal, care a implicat un portofel de criptomonede şi schimb valutar. Acesta a provocat utilizatorilor şi clienţilor pierderi în valoare de 2,9 miliarde de dolari.
Apoi, următoarea cea mai mare sursă singulară de pierdere a avut loc ca urmare a presupusei morţi a lui Gerald Cotten, CEO-ul QuadrigaCX, care ar fi luat cu el cheile de la portofel. 195 milioane de dolari, aproximativ 4,4% din cei 4,4 miliarde de dolari, au fost pierduți ca urmare a decesului brusc a lui Cotten.