Raport ASF despre criptomonede: Piaţa a fost zdruncinată de un val de scăderi, în T1

Piaţa criptomonedelor a fost zdruncinată de un val de scăderi, în primul trimestru din 2022, fapt ce demonstrează că decuplarea pieţelor financiare de fundamentele economice poate genera bule speculative şi conduce la creşterea riscului sistemic, reiese din datele incluse în prima ediţie a Raportului privind stabilitatea pieţelor financiare nebancare, realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
AGERPRES - joi, 28 iul. 2022, 13:21
Raport ASF despre criptomonede: Piaţa a fost zdruncinată de un val de scăderi, în T1

„Decuplarea pieţelor financiare de fundamentele economice poate genera bule speculative şi conduce la creşterea riscului sistemic. Un astfel de exemplu este piaţa de criptomonede care a fost zdruncinată de un val de scăderi în primul trimestru din 2022. Principalele criptomonede au avut o evoluţie similară unei bule speculative, înregistrând o creştere rapidă de peste 3 deviaţii standard, urmată de o scădere rapidă din trimestrul III 2021 până în prezent”, se menţionează în documentul publicat joi, scrie Agerpres.

Conform raportului de specialitate, există o relaţie directă între evoluţia pieţelor financiare clasice şi cea a criptoactivelor.

„Corelaţia din ce în ce mai mare a preţurilor criptoactivelor cu principalele active financiare riscante în timpul episoadelor de criză pe piaţă pune la îndoială utilitatea acestora pentru diversificarea portofoliilor. A fost observată o creştere a corelaţiei dintre randamentele criptoactivelor şi cele ale acţiunilor în timpul şi după incertitudinile de pe piaţă din martie 2020, precum şi în timpul vânzărilor de pe piaţă din decembrie 2021 şi mai 2022. Acest lucru poate sugera faptul că, în perioadele de aversiune faţă de risc pe pieţele financiare mai mari, piaţa criptoactivelor a devenit mai strâns legată de activele de risc tradiţionale, o tendinţă care se poate datora în mare parte implicării crescute a investitorilor instituţionali. În schimb, corelaţia cu aurul a devenit negativă în timpul unei perioade de creştere a aşteptărilor inflaţioniste şi a tensiunilor geopolitice”, notează sursa citată.

Raportul ASF tratează cazul „Luna”, moneda virtuală care şi-a pierdut întreaga valoare în doar câteva zile, provocând un cutremur pe piaţa de profil, dar şi un val de reacţii în întreaga lume.

„Un declin major al Bitcoin a coincis cu o scădere a valorii token-ului Luna, ca urmare a faptului că investitorii au lichidat toate criptomonedele. În cea mai mare parte a istoriei monedei, raportul este mai mare de unu, ceea ce înseamnă că investitorii pot răscumpăra întotdeauna jetoanele TerraUSD la valoarea nominală. La 10 mai 2022, raportul dintre criptomoneda Luna şi capitalizarea de piaţă a TerraUSD a scăzut sub 0,5. Prin urmare, nu exista o modalitate fezabilă de a răscumpăra toate monedele TerraUSD la valoarea nominală. Fundamentele slabe ale parităţii au declanşat un atac speculativ. Mecanismul de arbitraj s-a întrerupt atunci când preţurile Luna au continuat să scadă. În concluzie, monedele stabile algoritmice sunt predispuse la riscul de devalorizare şi la atacuri speculative atunci când sunt insuficient garantate”, explică specialiştii.

Raportul privind stabilitatea pieţelor financiare nebancare din România, care oferă o clasificare clară a criptoactivelor, dar şi detalii privind modalitatea de funcţionare şi riscurile asumate de investitori, este disponibil pe site-ul autorităţii de reglementare.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 pentru a reglementa şi supraveghea pieţele asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital

Te-ar mai putea interesa și
Telefoanele Motorola Razr 60 Ultra și Edge 60 Pro, lansate în România exclusiv cu oferta Vodafone EasyTech
Telefoanele Motorola Razr 60 Ultra și Edge 60 Pro, lansate în România exclusiv cu oferta Vodafone EasyTech
Vodafone România lansează în exclusivitate în oferta EasyTech noile telefoane Razr 60 Ultra și Edge 60 Pro de la Motorola, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către......
Director de fabrică angajat pe salariu de 15.000 de lei „în mână”
Director de fabrică angajat pe salariu de 15.000 de lei „în mână”
NRG Cables angajează director de fabrică în judeţul Mureş. Salariul oferit e de 15.000 de lei net lunar, conform anunţului ...
China îl contrazice pe Trump și spune, din nou, că nu poartă negocieri economice cu SUA
China îl contrazice pe Trump și spune, din nou, că nu poartă negocieri economice cu SUA
China a reafirmat sâmbătă că nu poartă niciun fel de negocieri comerciale cu Statele Unite ale Americii, dezminţind ...
ONRC: 33.386 de persoane fizice și juridice au fost înmatriculate în primele trei luni din 2025, în scădere cu 11,41%
ONRC: 33.386 de persoane fizice și juridice au fost înmatriculate în primele trei luni din 2025, în scădere cu 11,41%
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut, în primul trimestru din 2025, cu 11,41%, comparativ ...