„Nu cred că ați văzut competiția în Silicon Valley, unde este extraordinar de greu de găsit oameni. Cine se plânge de competiție, nu a văzut cum arată la origine, unde firmele au sediile centrale, prețurile explodează și talentul schimbă mult mai des firmele și este mult mai greu să atragi și să securizezi pe cineva. Noi încă suntem într-o zonă foarte, foarte bună”, a spus Cris Radu la o întâlnire cu presa.
Acesta a adăugat că raportul salariilor pentru inginerii IT din România faţă de cei din zona San Francisco este de 1 la 3, ceea ce înseamnă că un inginer cu aceeaşi pregătire şi experienţă va câştiga de trei ori mai mult peste Ocean decât în România.
„Oricât credem noi că au crescut pe piața locală salariile, pe piața generală au crescut foarte mult și deficitul e atât de mare de oameni de calibru încât raportul e cam același în continuare. Deși la noi a crescut cu o proporție mai mare, raportul a rămas de aproape unul la trei. Nu m-aș îngrijora foarte tare, mai ales când vorbim de scutirea de impozit”, a explicat şeful companiei din România.
Un tânar absolvent care se angajează la Adobe România va începe cu un salariu net de 1.000 de euro, însă compania oferă şi un program de fidelizare.
Centrul Adobe din România, cel mai mare pe care îl deţine gigantul american în regiune, are o echipa de ingineri care dezvoltat în ultimii ani unul dintre cele mai importante produse ale Adobe.
Cât de mult contează diploma la angajare
Deficitul de forţă de muncă pe piaţa de IT este atât de mare încât absolvenţii facultăţilor de profil îşi pot găsi cu uşurinţă un job. „Nu produc aceste facultăți cât ar vrea firmele să angajeze. Dacă mai mulți oameni ar face matematică și fizică, ar mai scădea din prețul de piață al programatorilor”.
Compania va recruta şi în acest an angajaţi, mai ales că planurile de dezvoltare pentru 2020 includ dezvoltarea produsului Adobe Advertising Cloud. Adobe ar lua în considerare extinderea în alte orașe, spune Cris, dacă nu ar mai găsi talent în București, însă până în prezent nu a fost nevoie.
„Vrem să recrutăm şi în acest an. Nu urmărim un număr de poziţii. Practic, creştem pe măsură ce luăm componente din produse. Nu am voie să dau o cifră exactă pentru că sunt corelate cu evenimente legate de investiţii, acţiuni. Istoric, am crescut cam cu 100 de angajaţi pe an şi probabil o să se păstreze acelaşi ritm”, a explicat Cris Radu.
Viitorii angajaţi trebuie să aibă cunoştinţe de computer science, preferabil absolvenţi ai făcultăţilor de profil. Diploma de licenţă nu este însă un criteriu eliminatoriu la interviu.
„Scopul nu e să produci cod la kilometru, ci să înţelegi industria şi cu puţini oameni să produci acel tip de capabilitate într-un produs pe care să nu o măsori prin numărul de oameni. (…) Căutăm oameni care vin dintr-o zonă de computer science foarte puternică precum Politehnică, Cibernetică, Matematică-Informatică, ceva care să producă o educaţie tehnică foarte solidă şi tot timpul ne uităm după potenţial şi nu neapărat după experienţă”, spune şeful Adobe România.
Pe lângă abilităţile tehnice obligatorii, compania caută în special persoane care pot lucra cu uşurinţă în echipe. „Sunt destul de mulți oameni care trec bariera tehnologică, pot să codeze. Următoarea este cât de bine pot să lucreze într-o echipă pentru că foarte mulți au fost „lupi singuratici” sau nu au lucrat niciodată într-o echipă. Noi suntem foarte insistenți pe valorile de echipă”.
Al treilea criteriu pentru angajare îl reprezintă capacitatea de a te apropia de client şi de a învăţa.
„Modul de lucru în centrul de R&D Adobe din România este cumva atipic pentru o firmă de tech, consideră Cris: „atunci când vine cineva și zice nu înseamnă că îmi dă un dosar cu specificații, ci este mai degrabă un fel de wish, iar inginerii vin și înțeleg complexitatea și nivelul de cost și timp, apoi decidem cum rezolvăm. Cam acesta este procesul într-o companie de R&D care este foarte puțin structurată”, explică Cris Radu.
Cum fidelizează Adobe România angajaţii: după 4-5 ani, un inginer Adobe ajunge să câștige mai mult din stimulente decât din salariu
Pachetele de beneficii extrasalariale sunt ceva obişnuit în toate marile companii din România şi acestea conţin de regulă bonuri de masă, asigurare privată de sănătate, acces la săli de sport şi vouchere cadou. Puţine companii oferă însă pachete de beneficii constând în acțiuni în cadrul companiei.
În Adobe România, la semnarea contractului angajatul primeşte un număr de acţiuni care se activează în patru ani, câte 25% în fiecare an. Alt pachet de acțiuni este acordat anual, şi circa jumătate din inginerii Adobe România au astfel de pachete. Dacă luăm în considerare că preţul pentru o acţiune a crescut în ultimul an cu 30% şi valorează în prezent 380 de dolari, valoarea pachetului este considerabilă.
Angajații Adobe din România mai au un alt program de stimulare la care pot accede, indiferent de departamentul sau vechimea în companie, ei își pot pune deoparte până la 25% din salariu, iar firma le cumpără acțiuni la un preț redus față de prețul listat. Ulterior ei le pot vinde în piață, profitând astfel de diferența de prețuri. Cris Radu crede că în cel mai pesimist scenariu, în care acțiunea scade sub prețul la care a fost cumpărată, angajatul câștigă minim 15%, iar în cel mai bun caz, până la 100%.
„Proporția începe să varieze cu senioritatea, acțiunile pot ajunge să producă pe an mai mult decât salariul de bază. Deci e irelevantă competiția în piață în funcție de salariul unui senior, să zicem de 3.000 de euro, comparat cu acțiunile, aprecierea lor în timp etc”.
Adobe a intrat în România în 2006 prin achiziția unei firme locale de software, Interakt Online, iar potrivit celor mai recente date disponibile, în 2018 a raportat venituri totale de peste 171 de milioane de lei și un profit net de 12,6 milioane de lei.