Cristi Movilă, VTEX: În 2023, avansul comerțului online va veni din creșterea numărul de comenzi, nu a valorii bonului. Cumpărăturile ”de impuls” vor scădea

09 01. 2023
Poza - Cristi Movila

VTEX este lider în domeniul platformelor de comerț digital și are un portofoliu de peste 2.400 de clienți, printre care Carrefour, Colgate, Motorola, AbInbev și Whirlpool, și peste 3.200 de magazine online active în 38 de țări (date pentru anul fiscal care s-a încheiat la 31 decembrie 2021).

”Piața de ecommerce din România va crește probabil cu 5-10% în 2022 și, conform estimărilor Asociației Române a Magazinelor Online, vom depăși pragul de şapte miliarde de euro. Pentru anul 2023 estimăm o creștere similară, de 5-10%, însă depinde foarte mult de contextul economic în care ne vom afla.

Trendul continuă și în contextul actual geopolitic, România rămânând țara cu cea mai mare creștere din regiune la nivel procentual. Este însă de menționat că nu vor mai putea fi atinse creșterile din pandemie. În lunile februarie – martie am văzut schimbări ale comportamentului consumatorului, prin prisma unei reduceri a consumului, însă, în prezent, lucrurile pare că ­și-au revenit la normal”, este de părere Cristi Movilă.

Potrivit acestuia, categoriile de fashion, beauty, HoReCa, home & deco și IT&C continuă să crească în România datorită noilor funcționalități și beneficii implementate de branduri și retaileri.

”Pe zona de grocery observăm un interes puternic din partea retailerilor pentru dezvoltarea segmentului de vânzări online, care nu mai este văzut ca un nice to have, ci ca un must have. Aici avem exemplul Auchan România, care a demarat anul acesta un parteneriat cu VTEX, pentru a beneficia de o platformă de comerț digital performantă, care să permită o mai bună funcționare a canalului online, dar și pentru integrarea de noi funcționalități pentru clienții online.

De asemenea, zona de cosmetice este într-o continuă creștere și acest lucru a fost demonstrat de my Geisha, companie din România care produce parfumuri și produse cosmetice. Brandul a migrat de curând pe platforma VTEX și a înregistrat rezultate record de Black Friday”, explică managerul VTEX. 

Însă, în pofida creșterii din ultimii ani și chiar a accelerării dezvoltării pe perioada restricțiilor din perioada pandemiei, comerțul online este în România, încă în urma statelor din Europa.

”În continuare România este una dintre piețele cu cel mai mare potențial din regiune, la o fracțiune din piețele din Europa de Vest, dar și comparat cu Polonia, de exemplu. Este, însă, de remarcat faptul că jucătorii din România s-au maturizat foarte mult în ultimii ani. Au înțeles cât de important este să ai lângă tine un partener de tehnologie care să te ajute pe partea de tehnologii pentru comerț online, așa încât aceștia să se axeze pe partea cea mai importantă – strategia businessului și, în final, vânzări în creștere”, a mai declarat Cristi Movilă.

Tendințe pentru următoarea perioadă

Pandemia a confirmat brandurilor și retailerilor avantajele pe care le au magazinele și marketplace-urile online. Astfel, spune oficialul VTEX, au implementat noi funcționalități cu focus pe omnichannel pentru a oferi o experiență de cumpărături cât mai plăcută atât în online, cât și în offline. Așa au apărut funcționalitățile de tip Live commerce, Infinite Isle, Reserve Online, Pickup In-Store, Buy Online, Pickup In-Store sau Buy Online, Return In-Store.

În 2022, una dintre cele mai vizibile tendințe a fost dezvoltarea propriului marketplace. În același timp, retailerii și brandurile au implementat noi instrumente și aplicații care duc la rate de conversie mai mari, cum ar fi Live Shopping, comerț conversațional, multiple module de promoții inteligente, de funcționalitățile de tip Intelligent Search.

”Am observat mari jucători din piață care au ajuns la maturitate și urmăresc scalarea business-ului prin dezvoltarea marketplace-urilor. De asemenea, am văzut deschiderea multor branduri de a fi prezente pe anumite marketplace-uri pentru mai multă vizibilitate și pentru a avea un nou canal de vânzare. Elefant.ro, unul dintre clienții VTEX în România, a lansat la începutul lui 2022 Elefant Marketplace și deja se bucură de sute de parteneri activi. Deci, cu siguranță, acesta este una dintre tendințele care pot genera o mare creștere a business-ului”.

CITEȘTE ȘI:

Pentru perioada următoare, managerul VTEX preconizează că inflația va continua să frâneze cumpărăturile online, creșterea urmând să vină din volumul de comenzi și nu din creșterea valorii acestora.

Ceea ce putem observa însă în sectorul comerțului digital este înclinarea clienților către produse sau servicii de strictă necesitate. Practic, estimez că viitoarea creștere se va datora numărului de comenzi, nu valorii lor. Fiind și în etapa de maturizare a pieței, tot mai multe companii vor căuta din ce în ce mai mult soluții prin care să-și eficientizeze operațiunile de comerț și care să le ajute să-și analizeze și controleze mai bine businessul”.

Astfel, managerul spune ca se așteaptă, la o mai mare atenție la achiziții, în timp ce cumpărăturile “din impuls” vor scădea. ”Marketplace-urile vor deveni din ce în ce mai importante în acest context, reprezentând pe de o parte o posibilitate de a vinde pe mai multe canale produsele din propriul magazin și, pe de altă parte, pentru jucătorii mari, deschiderea platformei de comerț către magazine care vând alte tipuri de produse”.  

Cu toate acestea, continuă Movilă, evoluţia comerțului digital în 2023 este incertă având în vedere contextul actual macroeconomic. Categoriile cu cel mai mare potențial vor fi retailul alimentar, home & deco, beauty & fashion, dar și auto. Pentru ultima categorie, acesta dă exemplul companiei Mazda Motor Europe, care ”alături de VTEX, producătorul de autovehicule își propune să ofere posibilitatea ca fiecare țară în care își desfășoară operațiunile din Europa, inclusiv în România, să creeze o experiență digitală completă de achiziție a autovehiculelor, care să permită configurarea vehiculelor, rezervarea unui test drive, calculul și aprobarea finanțării, achiziția de accesorii și, mai important, achiziția completă de autovehicule noi și rulate pe o platformă digitală modernă”.

România, hub regional pentru VTEX

Potrivit lui Cristi Movilă, România reprezintă un punct strategic pe harta Europei pentru VTEX, fiind un hub regional care acoperă şi deserveşte pieţele din vecinătate, precum Cehia sau Polonia.

”Avantajul pe care îl avem în România este că avem o echipă locală de experţi care cunosc foarte bine aspectele pieţei din Europa de Est, oferind astfel clienţilor produse şi servicii personalizate pentru nevoile pe care le au”.

În acest context, VTEX investește continuu în modele de afaceri profitabile, lansează noi funcționalități și îmbunătățește funcționalitățile existente pentru a maximiza dezvoltarea comerțului și pentru a crește profitabilitatea, fără costurile și riscurile asociate comerțului digital tradițional. Una dintre principalele actualizări din 2022 a fost pentru modulul de marketplace, ale cărui funcționalități au fost extinse.

”Printre ele, avem îmbunătățirea sistemului de management al comercianților din marketplace, accelerarea înregistrării noilor vânzători în platformă, dar și oferirea unor noi instrumente care să ajute comercianții de pe marketplace să-și gestioneze mai bine catalogul de produse și ofertele”.