Cristi Movilă, VTEX România: Doar un mic procent dintre business-urile de aici au făcut trecerea la online

21 08. 2021
Cristi Movila, Growth Leader, Eastern Europe al VTEX

Iar tendința de migrare spre comerțul online va continua. „România este o țară cu un imens potențial neexploatat din acest punct de vedere. Încă doar un mic procent dintre business-urile de aici au făcut trecerea la online, așa că oportunitățile sunt uriașe”, a declarat pentru Economica.net, Cristi Movilă, Growth Leader Eastern Europe VTEX.

VTEX s-a listat recent pe Bursa de la New York și are la București peste 25 de angajați și colaboratori. Alte 50 de persoane lucrează pentru proiectele VTEX în cadrul rețelei de parteneri. Pentru 2021 si 2022, compania și-a bugetat investiții de peste 10 milioane de dolari pe plan local, în condițiile în care industria de comerț electronic a accelerat puternic în contextul pandemiei. Compania oferă soluții de comerț end-to-end global, complet integrate, cu marketplace nativ și capacități Order Management System (OMS).

„În lumea post-COVID-19, creșterea rapidă a sectorului ecommerce a schimbat decisiv modul în care comerțul funcționează. Încă o dată avem confirmarea că există o cerere mare pe piață (nr. – în România) pentru o experiență de cumpărare completă, nu doar offline sau doar online. Ne bucurăm că din ce în ce mai multe business-uri înțeleg importanța unei platforme de ecommerce integrate, flexibile și care este operată de o echipă de specialiști cu know-how solid”, mai spune oficialul VTEX.

CITEȘTE ȘI: Cristi Movilă, VTEX România: Ponderea vânzărilor online din retail a fost în jur de 10% în 2020, iar în 2021 va crește spre 15%

Cine investește în online?

Nu doar marii retaileri au vrut să fie în online, dar se pare că și micii producători, cei care au livezi sau ferme, au început să se reunească sub umbrela unor cooperative agricole moderne, prin intermediul cărora își mută treptat sistemul de distribuție în mediul online.

“Folosindu-se de rețele sociale sau chiar site-uri proprii, devin astfel mai cunoscuți, au acces la un public mult mai numeros și își pot vinde marfa ușor în orice colț din țară, chiar și în străinătate”, mai spune Movilă, care subliniază că doar prezența online nu mai este astăzi suficientă, chiar dacă mulți comercianți au reușit să-și pună la punct un site sau o pagină de Facebook.

“Ne axăm pe clienții medii și mari, care înțeleg ca intrarea și/sau succesul în mediul online vine cu investiții pe măsură și cu o constanță în alocarea de resurse de orice fel”, mai spune Movilă.

Printre clienții pentru care VTEX a implementat soluții de ecommerce se numără nume mari, precum C&A, Motorola, L’Oreal, Sony sau mallul Veranda, care de anul trecut și-a deschis și magazin online. Alte companii românești care au ales VTEX sunt Biasicom, dar și Peeraj, un brand mare care a intrat în timp record în online prin primul magazin multi-brand sub marca Distinctive.ro.

Shopping-ul nu a dispărut

Pandemia s-a dovedit a fi astfel un fel de “boost” pentru comerțul online și a jucat un rol major în accelerarea trendului natural de migrare a business-urilor către mediul online.

„Dacă inițial, la începutul anului 2020 și pe aproape tot parcursul său, oamenii evitau magazinele din cauza restricțiilor ori a dorinței de a se ține departe de spațiile aglomerate, iată că în același interval de timp tendința de consum (în toată perioada 2020-2021) a fost pe un trend ascendent fără precedent. Shoppingul practic nu a dispărut, nici nu s-a diminuat – din contră, doar s-a mutat în online. Oamenii au ales astfel să traverseze această perioadă dificilă tocmai printr-o înclinare spre cumpărături, fie ca mod de relaxare, de evadare ori de auto-recompensă. Iar în lumina păstrării încă a unor restricții de circulație, în special în afara granițelor țării, unde fluxul de călători nu a revenit la nivelul pre-pandemie, tindem să credem că trendul perioadei imediat următoare se va menține”,  mai spune Movilă.

Digitalizare, prioritate zero

Dezvoltarea din România ultimilor ani, la nivel de comerț electronic, accentuată puternic de pandemie, a fost una ușor haotică. Însă, de acum încolo, transformarea digitală nu mai este doar o opțiune, ci o necesitate.

„Business-urile nu au fost pregătite pentru această trecere, astfel că multe firme au intrat în mediul online rapid și fără a avea în spate o bază care să le asigure menținerea la un nivel ridicat. S-au confruntat, în această perioadă, cu lipsa de personal pregătit și specializat. Aceste lucruri vin din ignorarea trendurilor globale, alături de o inconsecvență și de o lipsă de consistență a unor investiții în această direcție, direcție care, iată, între timp a devenit una din ce în ce mai clară”, mai spune oficialul VTEX.

CITEȘTE ȘI VTEX a finalizat procesul de listare la bursă a ofertei publice inițiale

VTEX este platforma de e-commerce cu cea mai rapidă creștere din lume pentru al doilea an consecutiv, cu o creștere de 43,5% în 2020 (și 44,1% în 2019), potrivit studiului IDC Worldwide Digital Commerce Market Shares. VTEX este concepută în conformitate cu standarde și cu funcționalități de tip enterprise-level, înglobând peste 2000 de clienți cu peste 2500 de magazine online active în 32 de țări.